Евролеви удрят рамо на Юнкер за шеф на ЕК

  • 22 юни 2014 07:57

  • 1597
  • 3
Евролеви удрят рамо на Юнкер за шеф на ЕК
©

Леви европейски лидери вчера дадоха подкрепата си за кандидатурата на десния Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето за шеф на Еврокомисията (ЕК), предаде АФП.

Новината дойде след среща в Париж на лявоцентристки премиери от Европа, домакинствана от френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12. Той съобщи, че е постигнато съгласие да се “уважи” традицията най-голямата група в Европарламента да излъчи председател на ЕК. Десницата - ЕНП, спечели на вота през май най-много места в Европарламента. Още преди изборите тя издигна Юнкер - бивш премиер на Люксембург, за шеф на ЕК. Кандидатурата му за висшия пост обаче предизвика яростни спорове в Европа, които най-вероятно ще продължат и на срещата на върха на ЕС на 26-27 юни. Най-голям защитник на Юнкер е германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, а най-голям противник - британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., който се зарече да се “бори до дупка” против избирането му.

Обявявайки подкрепата за Юнкер, Оланд посочи, че Европа се нуждае от засилване на икономическия ръст, създаване на работни места и по-голяма “гъвкавост” в бюджетните правила. Това бе разчетено като намек към Меркел, която е за стриктно спазване на ограниченията за дефицит и дълг. Оланд посочи и, че евролевите ще се борят за други висши позиции в ЕС, които предстои да се разпределят - президент, шеф на Еврогрупата, външен министър, шеф на ЕП. Ден по-рано Меркел обяви, че подкрепя настоящия председател на ЕП Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, който бе кандидат на левите за шеф на ЕК, да запази поста си, пише в. Труд.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1597 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Червена пача

2014.06.23 | 21:49

1
Ами нашият евролевак--ПЕСа , той на какъв пост ще го наденем ???

2014.06.23 | 21:49

3
няма пост, за него има само награда - еврогей на годината

2014.06.23 | 21:49

2
A kade e bil pokanen na6iqt lqv, tozi s golqmoto evropeisko bade6te ? na sre6ta pri Putin ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини