Театрите без субсидии

  • 15 септември 2011 08:04

  • 970
  • 0
Театрите без субсидии
©

Министерството на културата отряза държавната субсидия на театрите до края на годината, алармира директорът на русенския ДТ "Сава Огнянов" Рашко Младенов.

"Получихме заплати за месеца, но парите от третото тримесечие ги няма и ни обясниха да сме си правели сметката", обясни театралният шеф пред в. "Труд". Той е категоричен, че държавата трябва да продължи реформата в културата.

"Както ни обещаха от Министерство на културата очаквахме да получаваме по 1/12 субсидия всеки месец или по 12,50 лв. за осигурени 2000 зрители на месец и да разчитаме на собствените си приходи, а сега имаме в касата само 7000 лв.", уточни Рашко Младенов. Макар че преизпълнили плана с 9800 зрители за полугодието, през лятото от МК им прибрали 15 000 лв. и не признали изиграните представления в други градове.

Проверяващи се хвалели, че вече успели да отрежат 2 млн.лв. от театрите.

"Ако наистина останем само на собствени приходи до края на т.г., не знам как ще правим спектакли, ако трябва ще играем и на гола сцена", каза още директорът на русенския театър.

Той очаква делегираните бюджети за театрите да останат, но през 2012 г. да се търси нов начин за държавно финансиране. Сред новите заглавия в афиша до края на т.г. са мюзикълът "Криворазбраната цивилизация" с режисьор Александър Беровски, драматизацията "Господарката" по разкази на Чехов от Орлин Дяков и музикално-поетичният спектакъл "Нека да е лято" на Маргарита Младенова.

По покана на Армен Джитарханян Рашко Младенов ще постави в Московския му театър "Янари" от Йордан Радичков.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
970 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини