Цветан Василев контролирал ГАРБ и рейтинга на телевизиите?

  • 17 юни 2014 12:44

  • 9587
  • 7
Цветан Василев контролирал ГАРБ и рейтинга на телевизиите?
©

Кой движи българските електронни медии, откъде идват манипулациите в телевизиите, как и дали по честен път се формират рейтингите? Би Ти Ви наистина ли е тотален хегемон в гледаемостта и удря Нова тв във всички часови пояси?

Това проучи Агенция "ПИК" в свое разследване по читателски сигнал.

Оказва се, че прословутото дружество „ГАРБ Аудиенс Рисърч България“ АД, извършващо измерване на телевизионната зрителска аудитория у нас, е контролирано от банкера Цветан Василев.

Интересното е, че „ГАРБ” фаворитизира рейтинга на Би Ти Ви от години за сметка на предавания и рубрики на прекия конкурент – Нова телевизия, отбелязва ПИК.

Между двете телевизии текат постоянни спорове кой е по-гледан, като Би Ти Ви винаги се базира на данните от „ГАРБ”, а Нова разчита на чешката пийпълметрична компания „Медиарисърс”, подчертава изданието.

От там припомнят, че официалните рейтинги на телевизиите са жизненоважни за техните рекламни приходи и съответно за финансовото им състояние. Крупните рекламодатели и агенции ориентират бюджетите си в медиите предимно според статистиката на „ГАРБ”, която е меродавна за пазара у нас от години.

"ПИК" излага и факти:

През септември 2012 г. едноличният собственик на „ГАРБ“ - дружеството „София Медиа Асоциация“ ЕООД, притежавано от швейцарския гражданин Джордж Лукс, прехвърля 40% от акциите си в капитала на „ГАРБ“ на швейцарското дружество „Юръпиън Медиа Холдинг СА”. То е учредено в Швейцария, с федерален номер СН- 660.2.946.011-0, досие номер 17486/2011, със седалище и адрес на управление: Женева 1201, плас дьо Шевелу 6, Вистра СА, представлявано от директора Шерж Шайе.

На пръв поглед прехвърлянето не предполага въпроси, но след по-прецизна проверка се установява, че купувачът („Юръпиън Медиа Холдинг СА“) е дружество под контрола на Цветан Василев.

И не само това - самото „ГАРБ“ е мощно финансирано през периода 2011 – 2012 г. от свързаното с Цветан Василев юридическо лице - „Интегрирани Пътни Системи“ АД, със седалище и адрес на управление: гр. София 1618, район Красно село, ж.к. „Красно село“, бл. 199, ет. 11, ап. 48, представлявано от изпълнителния директор Николина Димитрова Добрилова.

Същото дружество е предоставило необезпечени парични заеми на „ГАРБ“ по силата на договори за заем в общ размер на 1 000 000 евро и 550 000 лева. Заемите не се обслужват от „ГАРБ“, тъй като дружеството не разполага с финансови възможности, което обаче не притеснява заемодателя.

След прехвърлянето на акциите от капитала на „ГАРБ“ дългът се преструктурира, като заемодателят „Интегрирани Пътни Системи“ АД прехвърля (с цесия) през 2012 г. вземанията си от „ГАРБ” по заемите на новия акционер - „Юръпиън Медиа Холдинг СА“.

Кой е заемодателят „Интегрирани Пътни Системи“ АД?

Член на Съвета на директорите на дружеството е „Евробилд Проект“ ЕООД, ЕИК 131443824 (акционер и в КТБ), в което едноличен собственик е „Юлинор“ ЕООД.

„Юлинор“ ЕООД е мажоритарен собственик във „Велдер Инженеринг“ ООД, където съдружник и управител е Иван Джиджев - свързано лице с Цветан Василев. Джиджев е изпълнителен директор на ФК „Ботев“ - Пловдив, както и съдружник и управител в други свързани с Василев дружества, като например „Велдер Консулт“ ООД (с мажоритарен собственик „Хедж инвестмънт България“ АД), член на Съвета на директорите в „Целум България“ АД заедно с изпълнителния директор на КТБ Илиан Зафиров и други.

Юлия Илиева (член на съвета на директорите на „Интегрирани Пътни Системи” АД) е и член на съвета на директорите на „Евробилд София“ ЕАД, в което изпълнителен директор е Теодора Танева. Последната е изпълнителен директор на „ТЦ-ИМЕ“ АД - доскорошен акционер в КТБ.

„Евробилд София“ ЕАД е с едноличен собственик на капитала „Евробилд 2003“ ЕООД. Едноличен собственик на последното е „Аквафинанс“ ЕООД, в което едноличен собственик е „Синектик“ ЕООД. До 2012 г. едноличен собственик на „Синектик“ ЕООД е била личната фирма на Василев - „Бромак“ ЕООД, която е прехвърлила дяловете на „Евробилд Проект“ ЕООД.

От горните сухи факти си личи, че дружеството „Интегрирани Пътни Системи” АД, което е предоставяло заеми на „ГАРБ”, с които фирмата се издържа и развива дейността си, е изцяло под контрола на Цветан Василев.

Отделно от това новият акционер в капитала на „ГАРБ” - „Юръпиън Медиа Холдинг СА“ - Женева, също се финансира за придобиването на вземанията от „Интегрирани Пътни Системи” АД от чуждестранно дружество на Цветан Василев - EFV International Financial Ventures Limited.

То е c адрес на управление : Trident Chambers, Wickham’s Cay 1, Road Town, Tortola, Британски Вирджински острови, и от своя страна е мажоритарен акционер в капитала на две свързани с Василев дружества, а именно - „ТЦ - ИМЕ” АД и „Хедж инвестмънт България“ АД.

Медийни експерти коментираха пред ПИК, че с въпросната сложна плетеница от фирми и през „ГАРБ” банкерът Цветан Василев вероятно успява да контролира рейтингите на телевизиите. А това е жизненоважно за техните рекламни приходи и издръжката им.

„Тук трябва да припомним и близостта на Василев с шефа на Би Ти Ви Павел Станчев, която е публичен факт. Миналото лято, например, Станчев бе спряган за вероятен шеф на ТВ7”, припомнят експертите.

Кой тогава държи на къса каишка Би Ти Ви? И на каква цена? От кого зависи „благото” на големите електронни медии. Кой е по-гледан - Виктор или Хекимян, Салич или Юксел, "Големите надежди" или "България търси талант"?

Съдете сами, или...питайте Цветан Василев.

ПИК вече изпрати на водещи български медии цялата документация и още фактология по случая.

Последвайте канала на

Novini.bg
9587 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.07.01 | 23:56

7
ПИК е на Пеевски и от една страна е добре, че започнаха да си изкарват тези помияри кирливите ризи да ги ... у миндилите!

2014.07.01 | 23:56

6
Абе кой я гледа тая чалгарска БТВ-телевизия бре...?!До гуша ми дойде от резняшки, лигави сериали и тъпи шоута!Престанете да тровите ефира и да хабите тока!

2014.07.01 | 23:56

5
Как не омръзна на БТВ да ни предлага само турски сълзливи сериалчета, с които да ни мазни ежедневието. Колко са "човечни", колко са "мили" и "умни". Хайде стига глупости.

2014.07.01 | 06:28

4
mustakat kalaidjiq
BOIKO E PROSTITUTKA

2014.07.01 | 02:59

3
SMART ZA BOIKO TIKVATA
PIK

2014.07.01 | 02:58

2
крадецът вика дръжте крадеца.
mmm

2014.06.30 | 11:06

1
манго джери

Добави коментар

Водещи новини