Лекари осъдиха прокуратурата за рекордните 100 000 лв.

  • 14 юни 2014 06:38

  • 3762
  • 10
Лекари осъдиха прокуратурата за рекордните 100 000 лв.
©

Рекордно обезщетение дължи прокуратурата на трима педиатри, обвинени, а после оправдани за смъртта на 5-месечно бебе. Докторите осъдиха държавното обвинение за общо 100 000 лв. обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Това показва проверка на "Сега" в електронното деловодство на Върховния касационен съд.

Решенията за обезщетенията на тримата са окончателни. Това е най-високото обезщетение, присъдено на последна инстанция за рухването на един наказателен процес през 2013 г., показва проверка в съдебните регистри.

Досега на извънредно високи обезщетения се радваха предимно юристи и хора от съдебната власт, обвинявани от прокуратурата, а после оправдавани от съда. Когато определят размера на обезщетението, съдиите, които гледат дела по ЗОДОВ, трябва да вземат предвид тежестта на повдигнатите обвинения, колко време е продължило наказателното преследване, дали човекът е бил в ареста и за колко време, как се е отразил процесът върху физическото и психическото му здраве и върху взаимоотношенията му с близките му. Зависи и дали делото е било с обществен отзвук.

Тримата педиатри бяха пратени на съд заради случая с 5-месечното момиченце, което издъхна от менингит в частна болница в Пазарджик в края на март 2007 г. Разследването за смъртта на бебето първо се води срещу неизвестен извършител, а обвиненията бяха повдигнати след няколко месеца. Процесът срещу Т.Д., П.Х. и Г.П. влиза в съда през 2009 г. На 28 май 2010 г. тримата лекари са признати за невинни от Окръжния съд в Пазарджик. Според обвинението първите двама са диагностицирали и лекували детето неправилно и не е отчетено влошаването на състоянието му. Освен това не е бил воден медицински картон за лечението. Г.П. пък е бил дежурен лекар последната нощ от живота на бебето и също е действал некомпетентно. Втората инстанция потвърждава оправдателната присъда, а по време на делото от прокуратурата не поддържат обвиненията. Така през декември 2010 г. тримата педиатри са окончателно оневинени и с право да съдят прокуратурата за вреди.

Г.П. получава 40 хил. лв. от държавното обвинение заради причинените му морални страдания и продължителността на периода, през който е било поддържано незаконното обвинение. Същата сума е присъдена и на Т.Д. за причинените й с наказателното дело "тежки вреди в психологически, здравословен, семеен, социален, професионален план". На П.Х. са присъдени 30 хил. лв. В решението на върховния съд по неговото дело срещу прокуратурата е разказана жалбата му - че за трите години, през които е продължило наказателното дело за смъртта на бебето, педиатърът е претърпял значителни душевни болки и страдания, психиката му била напълно съсипана, изпаднал в пълна социална изолация, драстично се е нарушил обичайният му ритъм на живот. До повдигане на обвинението П.Х. бил утвърден педиатър, но след това не само не можел повече да се развива, но и да упражнява професията си.

Върховните магистрати отчитат, че наказателното производство е приключило в "сравнително разумен срок - 3.5 г. за две инстанции", освен това П.Х. е бил с най-леката мярка за неотклонение - подписка, не е отстранен от работа, а сам е напуснал болницата.

Както "Сега" писа неотдавна, от януари до края на ноември 2013 г. съдебната власт е дължала 3 869 549 лв. обезщетения по ЗОДОВ. От Висшия съдебен съвет не предоставиха разбивка какви обезщетения са осъдени поотделно да платят съдът и прокуратурата. Обикновено най-много обезщетения плаща държавното обвинение.

Отделно държавата плаща между 1 млн. и 3 млн. лв. всяка година обезщетения по решения на съда в Страсбург. Има и административна процедура за обезщетения заради бавно правосъдие, но там таванът е 10 000 лв. За обезщетения по ЗОДОВ максимум няма. Тенденцията е обезщетенията да стават все по-големи с всяка изминала година.

Законът казва, че държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от дознанието, следствието, прокуратурата и съда от незаконно задържане, обвинение в извършване на престъпление, осъждане, изпълнение на наложено наказание над определения срок или размер, използване на специални разузнавателни средства.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3762 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2014.06.16 | 16:07

9
Това съд ли е?Едни нехранимайковци причиняват смъртта на дете,поради нехайство и незаинтересованост,а след това и получават обезщетение от 100 000 лв. за извършеното неумишлено убийство.Машалла!Нема такава държава!

2014.06.20 | 21:16

10
Заради това отношение към здравните работници,скоро България ще остане без лекари!Лекувайте се сами!
Здравка Кинкова

2014.06.15 | 20:03

2
Крайно време е некадърниците в правораздавателната система да започнат да плащат за грешките от джоба си, а не ние - от мизерния бюджет на държавата. Това трябва да е принцип. Едно време (1934 г.) наказанията на чиновниците са били стойностявани, удържани от заплатите им и внасяни в пенсионния фонд.
Anna

2014.06.16 | 02:30

8
Това е така, но аз мисля, ч в случай лекарите са били виновни! Само, че поради пропуск в съдебната система или даване на подкуп не са успели да ги осъдят.

2014.06.15 | 20:04

7
В България няма да има правосъдие, докато съдиите и прокурорите не започнат да заплащат ЛИЧНО - от джоба си - своите професионални грешки. Направени поради подкупност, некомпетентност или политическа пристрастност. Както е за всички останали професии. Защо те са над Закона? За фрапантни грешки - местене на друго място и толкова.

2014.06.15 | 20:04

6
колко еврпейски доклада да ни казват че съдебната система за нищо не става, колко съдии имаха наглоста да се облагодетелстват като соц. слаби, и колко смешни и оправдателни присъди на всеизвестни гангстери са издали?

2014.06.15 | 20:04

5
Съдебната система - последен бастион на БСП.

2014.06.15 | 20:04

4
В България прокурорите са 6 ПЪТИ повече на глава, от колкото средно за ЕС. Със заплати 10-15 пъти над минималната. И?

2014.06.15 | 20:04

3
Някой вярва ли в обективността на висшите магистрати, назначени от Седефчов или от ПГ на БСП? Не - те съдят по "целесъобразност". Необходим е ПРЯК ИЗБОР.

2014.06.15 | 14:11

1
гл. ПРОКУРОР КАЗА ЧЕ ЕДНО ОТ ДЕЛАТА СРЕЩУ ЦВЕТАНОВ Е ЧЕ НЕ Е СЪЗДАЛ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА И СА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ НА ДЪРЖАВАТА .А ДОБРО УТРО И ДА ЗАМИНАВА НА СЪД И ТОЙ ЗА ЕДНА ГОДИНА ИМАТ ДОСТА ИЗДЪНКИ.

Добави коментар

Водещи новини