Турция се готви за спецакция в Ирак

  • 12 юни 2014 12:45

  • 2876
  • 2
Турция се готви за спецакция в Ирак
© gettyimages

Продължава кризата с отвлечените 49 души от турското консулство в иракския град Мосул от ислямистката радикална групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Турските въоръжени сили са приведени в бойна готовност, съобщават местните медии.

Телевизия Ал Джазира съобщи, че турски изтребители Ф16 от Втора военнновъздушна база в Дирабекир извършват полети над района на Мосул. Изпратени са и безпилотни самолети на турската армия. Получените разузнавателни сведения са били предоставени и на централната власт в Багдад, а действията на турската армия се координират с ръководството на иракските въоръжени сили. Очаква се разузнавателните операции на турските изтребители да продължат през целия ден.

Според турски източници Турция подготвя коридор за извършване на операция по освобождаването на заложниците в Мосул. Втора военновъздушна база в Дирабекир е една от най-големите бази на Турция. Тя се използва главно за операции срещу нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) и срещу нападенията откъм Сирия по границата с Турция.

Турската армия разполага с мандат, предоставен й от Великото национално събрание на Турция, за извършване на
трансгранични операции в Северен Ирак и Сирия. В момента се обсъжда въпросът дали съществуващият мандат, предоставен от парламента за действия срещу кюрдските бунтовници, е достатъчен за военна операция или е необходим нов мандат.

ИДИЛ държи общо около 80 турски граждани като заложници - отвлечените вчера от консулството и шофьори на камиони, похитени във вторник.

Последвайте канала на

БТА
2876 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.06.16 | 23:52

1
Това да не са украинците дето първо пишат във Facebook преди да пратят военните...

2014.06.18 | 19:45

2
Той Ердуганя им го забрани фейсбука, лош бил за демокрацията. Сега ша пращат пощенски гълаби.

Добави коментар

Водещи новини