"Грешка на блондинката" причинила катастрофата на Як-42 край Ярославъл

  • 14 септември 2011 11:15

  • 1615
  • 1
"Грешка на блондинката" причинила катастрофата на Як-42 край Ярославъл
© gettyimages

"Грешката на блондинката" е причина за катастрофата на самолета "Як-42" край руския град Ярославъл, пише руският в."Московский комсомолец"

Пилотите направили груба грешка на пилотите. Те са забравили да изключат т. нар. стоянъчна спирачка, еквивалент на ръчната спирачка при автомобилите - елементарна грешка, популярна сред автомобилистите като "грешката на блондинката".

Изданието се позовава на достоверен източник от авиационната промишленост, според когото това е било установено от разследващата комисия. Самолетът е потеглил по пистата за засилване с действаща "ръчна спирачка" и не е успял да набере достатъчно голяма скорост, за да излети. Освен това, твърди източникът на "Московский комсомолец", от разшифрованите записи на разговорите в кабината се разбира, че малко преди излитането командирът на екипажа на "Як-42" наредил на втория пилот да поеме управлението, като мотивирал заповедта си с това, че се почувствал зле. Задължение именно на командира е изключването на спирачката, но е възможно в момента на предаването на управлението пилотите да са забравили за нея и да не са обърнали внимание на светещия сигнал на таблото с индикатори.

Източникът не изключва, че когато самолетът е започнал да рулира, пилотите най-сетне са забелязали, че излитат "на ръчна" и са я изключили спирачката, но вече е било твърде късно. Може би за изясняване на ситуацията ще помогне единственият оцелял при катастрофата, бординженерът Александър Сизов. Той се намира в тежко състояние и лекарите, макар да твърдят, че има всички
шансове да се върне към нормален живот, засега не позволяват разговори с него.

Последвайте канала на

БТА
1615 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Petrov

2011.09.14 | 23:05

1
Samolet Yak-42 e edinstvenijat grajdanski samolet v sveta sus spira4no ustrojstvo na nosovjia kolesnik. Tazi mu osobennost ne vednuj pri dulgata mu eksploatazjia go pravi dostatu4no nebezopasen. o4evidno 4oveshkijat faktor e naj-verojatnata pri4ina za katastrofata.

Добави коментар

Водещи новини