Ветеринарите излизат на протест след 30 юни

  • 02 юни 2014 19:15

  • 999
  • 0
Ветеринарите излизат на протест след 30 юни
©

След служителите на Спешна помощ, на протест излизат и ветеринарите. От браншовата организация обявиха днес, че ефективните стачни действия ще започнат след 30 юни.

Основната причина за недоволството на ветеринарните лекари е т.нар. тарифа за тази година. Тази тарифа е ценоразпис на услугите, които извършва ветеринарят за изпълнение на държавната програма за профилактика на животните. Според ветеринарите цените, които държавата определя за профилактични дейности за 2014 година са занижени 4 пъти.

Парите, заделени за имунопрофилактика на животни тази година са 9 милиона лева. Това знаят ветеринарните лекари. Не са наясно обаче на какво се дължи драстичното намаление на цените на услугите, които те предоставят на животновъдите. Ако миналата година за взимането на кръвна проба ветеринарните лекари са получавали 4 лева, тази година те получават 1 лев. Според ветеринарните лекари от месеци в България животните не се изследват за заразни и паразитни болести. В момента има пет огнища на туберкулоза при животни в страната. Те са в областите Разград, Плевен и Дупница.

Ако ветеринарите откажат да изпълнят държавната профилактична програма, това ще е опасно не само за животните, а и за хората. 150 000 са виртуалните животни у нас, твърдят ветеринарите. Затова те са категорични, че системата за идентификация на животните е провалена.

Последвайте канала на

Нора Виткова
999 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини