Владика разпопва за участие в изборите

  • 13 септември 2011 07:38

  • 1642
  • 3
Владика разпопва за участие в изборите
© Булфото

Пловдивският митрополит Николай ще настоява пред църковен съд за разпопване, ако духовник от епархията му престъпи забраната на Св. синод и се кандидатира за общинар, кмет или президент.

Това научи "Стандарт" от приближени на владиката в най-голямата ни епархия. Свещениците, които отслужат молебен в партиен офис, пък ще бъдат глобявани с цяла заплата или повече.

В Пловдивската епархия влизат освен Градът под тепетата и областите Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. На 14 юни Св. синод в пълен състав реши, че духовниците не могат да се кандидатират за кметове, общинари и депутати.

"Молебени и водосвети по молба на партии, лица и сдружения да се извършват само в храмове", разпореди синодът с окръжно до всички епархии. То е подписано от патриарх Максим. Духовниците не може да служат в офиси или на открито в кампанията, защото така се ангажират политически, обясниха архиереи. В храмовете обаче можело, защото всички са чада божии. Духовници цитират Исус Христос: "Който дохожда при мен с вяра, няма да го изпъдя вън."

Свещениците трябва да си гледат пастирското служение и да не се заплитат в светски политически ангажименти, казал скоро в тесен кръг владиката под тепетата.

Проверка на "Стандарт" в Пловдивско показва, че свещениците вече масово отказват да пеят в партийните централи. Не приемали да изнасят литургии и за началото на кампаниите за местните избори.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1642 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2011.09.14 | 09:46

3
ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ПОПА : http://laundry.50webs.com/POPE%20IN%20LIE.htm#_Вижте_по-долу
George BG

2011.09.14 | 09:41

2
За тази църква НАРОДА е казал : "ВЪРЖИ ПОПА ДА ТИ Е МИРНО СЕЛОТО"
George BG

2011.09.14 | 09:38

1
Попска работа и попско лицемерия . Опитват се да правят добро впечатление . А те са в основата на много интриги в България . С непрекъснатото си нааждане на верска омраза и религиозна нетъпимос в последно време в България се случват много неприятни неща . Например върха н айсберга е случката пред джамията в София , в Бургас с Еховистите , но това е една малко част от злоденянията на тази псевдо хрисиянска църква която носи на Българския народ проклятоята от вековете . Вече има връзки и във ДАНС намерете и прочетете доклада на ДАНС за 2010 год. и ще разберете как насъсква влста против различните от нея , например протестантите . Време е вече да се каже и покаже истината за тази псевдо-хрисиянска църква която се обевява за най праведната а е изпълнене с грях. Обява ва се за най голямата , а е най малката секта от световен мащаб и е единствената на земята която обявава който не е със тях е сектант. Според Православната църква Америка е сектанска държава понеже 55% от сената са педесятници .

Добави коментар

Водещи новини