WWF започна кампания за опазване на дунавските есетри (видео)

  • 21 май 2014 10:41

  • 2290
  • 2
WWF започна кампания за опазване на дунавските есетри (видео)
©

Дунавските есетри са се появили преди 200 милиона години, когато динозаврите са се разхождали по Земята. Днес обаче тези древни видове са изправени пред все по-непреодолими препятствия. Язовирни стени спират тяхната миграция, фабрики замърсяват средата им на живот, багери изкопават инертни материали от размножителните им места, а бракониери  ги ловят безразборно и по жесток начин заради техния скъпоценен хайвер.

В долното течение на Дунав все още  има диви жизнеспособни популации на тези величествени риби. За тях не е късно да се вземат мерки. В България и Румъния има забрана за улова на есетри, която продължава до края 2015 година.

Есетрите са семейство от видове, които живеят в морета, но се размножават в реки.  В Дунава те са шест – чига, пъструга, руска есетра, шип, атлантическа есетра и моруна. Най-голямата хващана моруна е била над 7 метра и е тежала 1571 кг. Предполага се, че живее над 100 години. Пъстругата пък е изключително рядка риба. Тя спира да се храни по време на миграцията и след като хвърли хайвера си, бързо се връща в Черно море.  Чигата живее само в сладки води и не мигрира в Черно море. Този вид е и единственият, чийто популации се възстановяват.

Световният фонд за дивата природа (WWF) работи за опазването на есетрите от двата бряга на Дунав. Запази дунавското богатство, научи как на esetri.wwf.bg.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2290 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.06.02 | 22:49

2
Vse pove4e jivotni iz4ezvat ot planetata

2014.06.02 | 22:48

1
Проекта е на стойност 100 милиона лева. Само дето паричките няма да отидат по предназначение!

Добави коментар

Водещи новини