Арестуваха източилия € 5 млрд. от френска банка дилър

  • 19 май 2014 11:46

  • 3173
  • 0
Арестуваха източилия € 5 млрд. от френска банка дилър
© gettyimages

Бившият служител на Societe General Жером Кервиел, който източи от банката 5 млрд. евро, бе арестуван от френската полиция на италианската граница, пише Уолстрийт джърнъл.

Кервиел премина границата пет часа преди да изтече крайният срок, поставен му от правителството в Париж да се върне в страната си и да започне да излежава тригодишната си присъда. При задържането си бившият служител на финансовата институция не е оказал съпротива.

Кервиел бе започнал през февруари 2014 г. поход от Рим след аудиенция при Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Французинът нарече похода си "Протест срещу тиранията на финансовите пазари". Днес бившият брокер се очаква да застане пред прокурор в Ница, където обвинителят най-вероятно ще нареди официално на Кервиел да влезе в затвора.

Кервиел през 2010 г. бе осъден на пет години затвор (две, от които условно) и да възстанови нанесените на банката материални щети. Две години по-късно той се опита да обжалва присъдата, но искът бе отхвърлен. Той настоява, че ръководството е знаело за незаконната дейност на брокера, но този аргумент не бе приет от съдиите и те потвърдиха решението на по-нисша инстанция.

Кервиел вече написа книга, която стана сценарий на филм за банкера. Снимките се очаква да започнат през юни.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини