1650 работни места се откриват в индустриалните зони

  • 19 май 2014 06:34

  • 2777
  • 3
1650 работни места се откриват в индустриалните зони
©

От заводи за яхти през биоземеделие и производство на климатици за коли до база за препакетиране на продукти за домашни любимци. Това са част от новите инвестиции в държавните индустриални зони. В следващите години в три от развиващите се бизнес и производствени комплекси ще бъдат инвестирани около 153 млн. лв. и ще бъдат открити 1650 работни места, показват данни на дружеството, пише "Труд".

Компанията “Индустриални зони” управлява 8 парка в страната. Пет от тях са в процес на развитие. Това са зоните край софийското Божурище, плевенското Телиш, край Карлово, Бургас и Варна.

В момента държавата инвестира в инфраструктура и търси компании, които да направят производства, логистични бази или развойни центрове на държавните терени. За да влязат в зоните, фирмите трябва да получат сертификати за приоритетни инвеститори от Българската агенция за инвестиции.

Освен 5-те зони в развитие има и 3 работещи - в Русе, Видин и Свиленград.

Най-голяма сред развиващите се индустриални зони е тази край Божурище до София. Простира се на 2550 дка, които допреди години са били военно поделение.

Договори за влизане в зоната имат и 5 по-малки български високотехнологични компании. Те ще инвестират общо 6 млн. лв. и ще открият 250 работни места. Проектите са за производство на усилватели и военна техника, на системи за безопасност за летящи птици и прилепи, които се използват на летища и ветропаркове, на машини за стиропорни продукти и такива за рязане на метал. Тези инвестиции трябва да са факт в периода декември 2014 г. - декември 2015 г.

За 30 дка от бъдещата индустриална зона край Бургас вече има заявен интерес. Очаква се там да се инвестират около 20 млн. лв. и да бъдат открити 350 работни места. Инвеститорите са 6 компании с доста разнообразни сфери на дейност. Една от тях ще прави база за разфасоване и преопаковане на храни за домашни любимци. Друга ще инвестира в завод за яхти и завод за рециклиране. Ще се правят още хляб и хлебни изделия, мебели и логистична база.

Южнокорейска компания, която у нас вече е инвестирала в соларни паркове, пък ще развива биоземеделие почти на цялата територия от над 2000 дка на зоната край плевенското село Телиш. Там ще се отглеждат гъби, фуражи, кокошки, кози и овце. Ще има и 3 преработвателни цеха.

Дали заради икономическата криза, недостатъчната реклама или свободните площи в близост все още няма заявени инвестиции за две от неразвитите зони - Варна-запад и Карлово. Въпреки това държавното дружество няма намерение да се отказва от тях

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2777 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.05.20 | 16:01

3
След "откритите" 250 хиляди нови работни места и 1000 лева минимална работна заплата това изглежда "логично".

2014.05.19 | 12:44

2
От ново с предизборни лъжи. Не се ли уморихте бе льохмани. Вече никой не ви вярва. Говорете си, говорете, не ми пречите.
aаха

2014.05.19 | 10:30

1
И мармота какво правеше ?

Добави коментар

Водещи новини