Чистят езерото в кв. "Дружба"

  • 09 септември 2011 13:28

  • 3550
  • 0
Чистят езерото в кв. "Дружба"
© Интернет

Професионални водолази ще чистят дъното на езерото в жк. Дружба на 17 септември в рамките на инициативата "Моят зелен град” 2011 г.

Кампанията се провежда за четвърта година от Coca-Cola, Българското дружество за защита на птиците и Екопак България с активната подкрепа на Столична община.

Тази година езерото в жк. Дружба е един от обектите, който ще бъде почистен като част от инициативата именно по препоръка на Общината.

Знаковият за София водоем е с площ 65 дка и дълбочина 8 м. Оформил се е преди повече от три десетилетия при изкопни работи за извличането на строителни материали. Постепенно се превръща от неугледно място в кътче за отдих и развлечения на жителите на квартала. В него се извършва традиционното хвърляне на кръста за християнския празник Богоявление и десетки смелчаци всяка година се състезават да го извадят за здраве. Натрупването на отпадъци по дъното обаче може да доведе до сериозни проблеми, свързани със запазването на биологичното разнообразие в околността.

Инициативата "Моят зелен град”, чийто фокус е опазване на водното богатство и биоразнообразието и намаляване на емисиите въглероден диоксид в големия град, си поставя задачата през 2011 г. да почисти събираните десителилетия наред отпадъци от коритото на езерото. Докато професионалните водолази изпълняват тази екологична мисия, доброволци – служители на Кока-Кола ХБК България, ще се заемат с почистването на бреговете и по-плитките части на водоема.

Специално за децата организаторите на инициативата са подготвили класна стая на открито, в която младите приятели на природата ще могат да научат любопитни факти за биоразнообразието и да получат полезни съвети за опазването на околната среда в града, в който живеят.

Последвайте канала на

3550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини