Патриарх Неофит отива в Русия

  • 14 май 2014 08:36

  • 1781
  • 1
Патриарх Неофит отива в Русия
© Булфото

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава на мирно посещение в Руската православна църква, съобщиха от Светия Синод на БПЦ.

По време на едноседмичната си визита предстоятелят на БПЦ ще бъде съпътстван от църковна делегация в състав: Видинският митрополит Дометиан, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум.

По време на това свое второ мирно посещение Патриархът ще бъде специален гост за Деня на славянската писменост и култура и именния ден на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Църковната ни делегация ще посети Москва и Санкт Петербург.

Патриарх Неофит ще оглави заедно със своя домакин, патриарх Кирил, празничната св. Литургия на 24 май, когато РПЦ чества паметта на св. братя Кирил и Методий, в храма „Христос Спасител” и св. Литургия в Казанския катедрален храм в Санкт Петербург за Възнесение Господне – празникът на града. По време на двустранните преговори в рамките на визитата двамата патриарси ще обсъдят важни въпроси, касаещи единството на светото Православие и двустранните отношения между двете сестри православни църкви - РПЦ и БПЦ.

Патриарх Неофит и придружаващите го лица ще посетят Троицко-Сергиевата лавра, на територията на която се помещава и Московската духовна академия, Сретенския манастир в Москва, свързан с личността на св. Киприян Московски (ученик на св. Теодосий Търновски), Александро-Невската лавра и Санкт-Петербургската духовна академия, Йоановския манастир в Санкт Петербург, който е посветен на св. Йоан Рилски и др. свети места за Руската православна църква.

В рамките на официалната програма патриарх Неофит ще отслужи панихида за Цар Освободител Александър Николаевич на гроба на императора в Петропавловската крепост в Санкт Петербург, където за първи път ще служи предстоятел на БПЦ. Програмата предвижда и посещение на прочутия храм „Спас на Крови”, построен на лобното място на Цар Освободител.

Патриарх Неофит ще се срещне с българската общност в столицата Москва в Българското подворие на 25 май, както и на прием в българското посолство. Своя вот в изборите за Европейския парламент Българският патриарх и придружаващите го лица ще дадат в посолството ни в Москва.

Това е второто посещение на Патриарх Неофит в Русия, след участието му в празненствата по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия през юли м.г, и второто му мирно посещение след посещението му през септември 2013 г. в Константинополската Вселенска патриаршия, която е първа по старшинство в Диптиха на поместните православни църкви. Поради усложнената ситуация в Близкия Изток Негово Светейшество засега няма да посети Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската патриаршии, съобщават от Синода на БПЦ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1781 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.14 | 10:36

1
БРАВО!

Добави коментар

Водещи новини