Откриха петзвезден "хотел" от римско време

  • 12 май 2014 06:15

  • 2751
  • 3
Откриха петзвезден "хотел" от римско време
© Булфото

Древноримска пътна станция от II век беше открита от екип на Националния исторически музей, съобщи неговият директор Божидар Димитров. Тя се намира на север от Троян по пътя, който някога е свързвал градовете Ескус (днешното село Гиген, Плевенско) и Филипополис, пише "Новинар".

Станцията е била важно място за почивка на високопоставени лица, включително и императори и техни роднини. В нея археолозите откриха монети на Хонорий, част от златен накит, теракотена фигура на бог Пан и костни игли.

„Подчертаният лукс на комплекса може да бъде оприличен с богат днешен петзвезден крайпътен мотел”, обясняват от музея. Освен самата пътна станция на археолозите е известен и античен мавзолей, гробище, укрепен военен лагер и светилище на Тракийския конник, които са достъпни за културен туризъм.

Останките от крайпътната станция са намерени от екипа на д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ, в махалата Ломешки ханчета. Археолозите проучват останките от три големи верижно подредени помещения, разположени в североизточната част на станцията, която според учените е била на площ от 2 декара.

Сградите са били отоплявани с така наречената хипокаустна система, която включва подово отопление, но въздухът загрява и стените на стаите. Към тях има и басейн с топла вода, който разполага със седалки и пейки в ниши.

Иван Христов и екипът му са открили и система от канали, по които е била пренасочвана вода от река Осъм. Станцията е датирана точно благодарение на монета на императрица Фаустина Млада, отсечена в град Филипополис.

Тя е била съпруга на Марк Аврелий и по нейно време били възстановени старите пътни станции, изградени от император Нерон. От НИМ разкриха още, че община Троян има намерение да закупи частния имот, в който се правят разкопките, и да превърне руините на станцията в действащ музей на открито.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2751 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Библията

2014.05.13 | 16:29

2
На Божидар Димитров простотиите. Мол от от 3 век пр н е не са ли открили.Егати катила прост.

2014.05.13 | 16:32

3
Ало библията, Божидар Димитров е светлинни години пред теб. Смешно е това което пишеш, личи си че не си прочел и една книга. Аман от илитерати.
Ares

2014.05.13 | 16:29

1
Ти си абсолютен кретен. Чети малко история, образовай се и тогава давай акъл.

Добави коментар

Водещи новини