Несебър отбелязва Международния ден на солидарност на градовете световно наследство

  • 07 септември 2011 15:20

  • 839
  • 0
Несебър отбелязва Международния ден на солидарност на градовете световно наследство
©

Известен факт е, че Несебър е единственият български град, вписан в Списъка на световното културно наследство към ЮНЕСКО именно като град, а не с отделен паметник. Затова и съвсем логично той активно членува и в една друга световна организация - Организацията на градовете световно наследство. Тя е създадена на 8 септември 1993 г. в град Фес, Мароко и нейни членове са над 260 града от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Градът ни е и сред основателите на организацията. Негови делегати са участвали в работата още на Първия международен симпозиум на градовете световно наследство, проведен в Квебек, Канада, където именно е взето и решението за създаване на организацията, и където и до днес се помещава централата й. Като един от основателите й, Несебър е участвал почти във всички нейни конгреси, които се провеждат по традиция на всеки две години, в предварително избран за домакин град.

За да отбелязва деня на създаването си, Организацията е взела решение датата 8 септември да се чества като „Ден на солидарността на градовете световно наследство”, а нейните членове да организират на този ден различни мероприятия. Тяхната цел е да се представи световното наследство и най-вече привилегията да имаш част от това наследство в своя град. През тази година на 8-ми септември Организацията ще отбележи този ден за 16-ти пореден път.

В Несебър това ще стане от 10.30 часа в археологическия музей. Там ще бъде представен проектът за реставрация и консервация на две от емблематичните средновековни църкви в града – „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, както и туристическият маршрут „Духовният път”. Освен това ще бъде открита фотоизложбата под надслов „Храмът”, която е експонирана във фоайето на музея.

Фотоизложбата „Храмът” е дело на фотограф-художника Георги Илиев, член на Национална фотографска академия - София. С 15 художествени фотографии, направени със специална фото-техника, ръчно, в лаборатория, а не с компютърни техники, той представя средновековните църкви на Несебър. Тези 15 фотографии са част от един дългосрочен проект на твореца, озаглавен “Църквите в Сливенската епархия-история и дело”.

Последвайте канала на

Novini.bg
839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини