Ще изядат ли китайците шоколада?

  • 25 април 2014 10:25

  • 2856
  • 0
Ще изядат ли китайците шоколада?
©

Интересен проблем заплашва световната икономика според испанското списание Quartz – заради огромното си население, което очевидно е пристрастено към шоколада, Китай е в основата на непрекъснато повишаване на цената на сладката стока на световните пазари.

Търсенето на шоколад в Китай е толкова голямо, че дори има опасения, че той може да се превърне в дефицитна стока през 2020 г. в целия свят. Прекалената консумация в далекоизточната държава може да доведе до затруднения в снабдяването с какао, което се отглежда най-вече в Африка и Латинска Америка.

Очаква се и друга промяна във вида на шоколадовите изделия, която може да настъпи заради недостига на какао – вероятно производителите на шоколад ще започнат да влагат по-малко какао в продуктите, като компенсират с използването на повече ядки, сушени плодове и други заместители.

Международната организация на какаото посочва, че през 2020 г. е възможно да бъде регистриран дефицит на суровината в размер на 150 000 т. Засилената китайска консумация вече повиши цената на какаото на Нюйоркската стокова борса, съобщава "Ай Нюз".

Последвайте канала на

2856 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини