Правозащитници обвиниха България, че се пази от бежанци с насилие

  • 25 април 2014 06:19

  • 2973
  • 5
Правозащитници обвиниха България, че се пази от бежанци с насилие
©

След като България беше разкритикувана остро от Брюксел, Женева и неправителствени организации заради политиката си към нелегалните имигранти, вчера и международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" обвини страната ни за редица случаи на насилие върху имигранти на границата с Турция.

Според организацията граничната полиция е изблъсквала със сила обратно в Турция заловени на българска територия сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище в страната. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., пише в доклада. Той ще бъде представен официално следващия вторник. От правозащитната организация призовават правителството да прекрати масовото изгонване през границата с Турция на нелегалните имигранти и употребата на прекалена сила от полицията. Според международното споразумение, известно като "Дъблин 2", България е длъжна да пуска на територията си идващите бежанци, да ги настанява в подходящи лагери, но да не допуска да напускат страната ни в посока Западна Европа, пише в. Сега.

Позицията на "Хюмън райтс уоч" съвпадна с поредния случай на насилие върху нелегални имигранти, който беше съобщен от неправителствената европейска организация Border Monitoring (BMB). Инцидентът е станал на 21 април, когато сирийка и нейните четири деца на възраст между 10 и 22 години направили опит да влязат през браздата в община Болярово. Според разказа на майката те успели да преминат границата, където били посрещнати от полицаи. "Първоначално полицаите ни приеха и казаха, че ще ни заведат до бежанския лагер. Дадоха ни вода и се държаха много добре с нас. След като ни качиха в колата обаче, ни върнаха на границата и започнаха да ни бият", разказва сирийката. Полицаите не са пощадили дори 10-годишното момче, което също било бито. Това не е първият случай на бити нелегални имигранти на границата, за които съобщават неправителствени организации. Рая Апостолова от ВМВ коментира пред БНР, че по техни данни подобните случаи са над 519. "Има и бременни жени, едната е загубила детето си в Турция", обясни тя.

В свое разследване БНТ също показа запис от скрита камера, според който полицаите, охраняващи българо-турската граница край Елхово, са получили заповеди да бият и гонят идващите бежанци. "Един началник вика: Влезнат ли в Българско, бой и наобратно. Викам - какво ще рече бой? Жени, деца там...? Ами, вика, внимавайте, нали... Подбирайте ей така мъжете, това-онова. Ще подбираш - дръжки. И съответно - бой и наобратно", казват пред скритата камера записаните полицаи.

От "Гранична полиция" обаче отрекоха обвиненията. Вчера от МВР отхвърлиха и твърденията на сирийката за нанесения й побой. Директорът на "Гранична полиция" главен комисар Захарин Панов обясни пред БНР, че групата имигранти въобще не е влизала в наша територия: "Български граничен патрул е установил присъствието на пет лица непосредствено до линията на границата на турска територия. Уведомени са турските гранични власти. До тяхното пристигане посочените пет лица са имали изключително провокативно и агресивно поведение, изразяващо се в мятане на камъни по българските гранични служители, мятане на камъни по служебния автомобил, както и включване на високоговорител от мобилен апарат, чрез който на развален български език са предлагани пари на българските служители, за да съдействат за преминаването на българска територия". Когато турският патрул пристигнал, сирийците се опитали да избягат. Наложило се чужденците да бъдат преследвани, за да ги задържат. "В нито един момент не е имало физически контакт между български граничен служител и посочените 5 лица. Те не са пребивавали на българска територия", категоричен бе Панов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2973 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
123

2015.10.26 | 14:50

5
А ми нека правозащитната организация да ги прибере.То на чужд гръб и 100 тояги са малко.
Магдалена

2015.10.24 | 15:46

4
И правозащитниците и природозащитниците са един дол дренки-който им плати,за него вдигат олелия!Като им гледам кретенските мутри,дълбоко се съмнявам,че знаят за кого тропат-парата си върви и това е!Такива и майка си продават!

2015.07.06 | 23:07

3
Браво!Това е правилния начин на работа.Да се върнат обратно.Още повече, щом европата не дава да им ги препращаме...И кой е подписал от българска страна този " дъблин 2"???

2015.07.06 | 22:54

2
Педалите от Европа пишат за този надали истински случай.ЗАЩО НЕ ПИШАТ ДА ДРУГИЯ СЛУЧЙ С БЕЖАНЦИТЕ КОИТО НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ С 1 000 000ЕВРО В ЕВРОПЕЙСКИ БАНКИ,А,ТАКА Е ПО-УДОБНО .ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ В ЕВРОПА ,ЧЕ ГЛУПАВИ БЪЛГАРИ НЯМА.
Е - Ник

2015.07.06 | 22:54

1
Кой идиот е подписал "Дъблин 2" бе?!?

Добави коментар

Водещи новини