НАП подгони играчите на борсите онлайн

  • 06 септември 2011 08:08

  • 1661
  • 1
НАП подгони играчите на борсите онлайн
©

Пълна проверка на всички българи, които търгуват с акции онлайн, ще започне Националната агенция по приходите. Целта е парите, които те печелят, да бъдат облагани с налози и по този начин да влизат пари в хазната, научи Монитор от източници от НАП.

Казусът се родил преди повече от година по време на акциите „Тузари”, „Бентли” и „Яхти”. Тогава много от притежателите на луксозни имения, возила и плавателни съдове оправдали милионите си с игри на фондовата борса. Те обяснили, че търгували по мрежата с акции. Плащали си за първоначален портфейл на чуждестранни брокерски компании и започвали да играят. Уловката е, че те не купуват акциите, а само дават пари, за да играят с тях и да печелят от разликата в цената обясниха източниците на вестника.

По този начин тузарите навъртали сериозен оборот, без да се изписват където и да било като собственици на ценните книжа. Съответно не са задължени да декларират сумите, нито да плащат дължимите данъци. Няма и законов начин, по който да се разбере дали действително са играли на борсата, или просто използват онлайн търговията с акции като параван.

Заради дупката в законодателството НАП е изпратила до Европейската комисия запитване дали играчите са длъжни да се регистрират по ДДС, ако оборотът им онлайн надхвърля прага от 50 000 лева или аналога им в друга валута. Според Закона за данък добавена стойност всеки, който надвиши тази сума, е длъжен да се регистрира и да плаща по-висок налог.

От агенцията очакват да получат отговор на запитването си през пролетта на следващата година. В момента, в който бъде получен, ще бъде изготвен и внесен в правителството проект за промяна в закона. Изчисленията на НАП и МВР сочат, че на фондовата борса в интернет редовно играят около 600 000 българи. Според данните, които декларират, навъртеният от тях оборот е между 6 и 8 млрд. лева на година, твърдят от приходната агенция.

Според разследващите в този случай става въпрос не толкова за печалби, колкото за пране на пари и оправдаване на притежавани луксозни активи. За да се спре този вид далавера, от НАП настояват всички хора, наемащи портфейли онлайн, да се регистрират предварително в система, достъп до която по всяко време да имат проверяващите. По този начин ще става ясно дали те наистина играят и печелят от маржа на акциите, или се опитват да оправдаят мръсни пари.

Последвайте канала на

Novini.bg
1661 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
неук

2011.09.07 | 13:46

1
Кометарът е много, ама много далеч от истината. Ако наистина от НАП смятат да направят горното, то просто ще хванат Михаля за шлифера. Да вземат малко да се образоват или просто да попитат.

Добави коментар

Водещи новини