Река Струма потече зелена

  • 24 април 2014 15:43

  • 1394
  • 0
Река Струма потече зелена
©

Река Струма потече зелена на територията на пернишкия квартал „Изток", а част от рибата е била умъртвена от оцветените води. Хора са се опитвали да я спасяват с кепове и легени. Замърсяването е забелязано още в ранния следобед вчера, но сигнал в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) и „Гражданската защита" е подаден в 17.30 часа, съобщи кметът на „Изток" Ивайло Иванов, цитиран от Радио Благоевград.

Замърсяването е засечено в района на „Албените", там, където бе разширено коритото на Струма. Твърди се, че евентуалните източници на замърсяването са три, все още обаче няма окончателно становище на експертите.

Струма в „Изток" тече оцветена в зелено не за първи път. Тя променила цвета си на 19 септември 2012 г., а една от най-големите екокатастрофи в реката е била през 2011 г., когато водата се оцветила в ръждиво червено. Разследването за замърсяването тогава не довело до никъде и делото е прекратено от прокуратурата заради неизвестен извършител.

Местната РИОСВ обаче направила собствено проучване за установяване на източника за замърсяването и то отвело експертите до натрупани замърсявания от старо металургично производство, активиращо се при силни дъждове, заяви тогавашният шеф на инспекцията Пламен Ангелов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1394 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини