Обявиха бедствено положение в община Ружинци! Греков: Няма поводи за притеснения (обновена+видео)

  • 24 април 2014 12:39

  • 7150
  • 2
Обявиха бедствено положение в община Ружинци! Греков: Няма поводи за притеснения (обновена+видео)
© Булфото (архив)

Кризисният щаб в община Ружинци обяви бедствено положение на територията на общината след щетите, които бяха нанесени тази нощ в населени места от падналите дъждове.

Пътят до язовир Гюргич е разрушен и прекъснат на места след падналите дъждове през тази нощ. Това обяви на заседанието на Кризисния щаб заместник-областният управител на Видин Николай Тодоров, което се провежда в община Ружинци, цитиран от БТА. Около 1,5 метра остават до преливане на водата през язовирната стена в село Гюргич, а на преливника има натрупани клони и дървета. Необходими са около 30-40 доброволци, които да премахнат натрупаните клони до преливника, за да не прелее водата. Затворен за движение е участък от пътя към село Ружинци от главен път Е 79 заради отводнителни работи по трасето, движението се извършва по обходни пътища.

На заседанието кметът на Ружинци Венцислав Ванков обяви, че тази нощ реката в село Плешивец, община Ружинци е излязла от коритото си и е заляла къщи и дворове в селото. Отнесени са автомобили, прекъснат е водопровод в село Гюргич. В село Дреновец е разрушен железен мост. Общо около 8 до 10 моста на територията на общината са в тежко състояние и е необходим ремонт. Това е втората община от Видинска област, която обявява бедствено положение. На 20 април кметът на община Чупрене Ваньо Костин обяви бедствено положение заради преливане на река Горни Лом.

"В северозападна България, язовирите, които са прелели са общинска собственост, а също и на Министерството на околната среда и водите. При язовирите, които са под контрола на "Напоителни системи", няма проблеми, контролират се, даже някои са под нивото, които трябва да имат, като минимум." Това каза министърът на земеделието проф. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по пред журналисти. "Нямаме сведения за диги, които да бъдат под риск", каза още Греков. "Напълно можем да бъдем спокойни и даже да очакваме още валежи, тъй като те са необходими за българското земеделие, и за водосбора за питейна вода", заяви министърът. Проф. Греков каза още, че преди около 2 месеца, в Ружинци е подадена информация за дига, която е била пред скъсване. Ние взехме необходимите мерки, отпуснати са необходимите средства, и ремонтът беше приключен преди 2 седмици.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7150 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
teodor

2014.05.15 | 23:23

2
ОСТАВКА МУ Е МАЙКАТА ДА СЕ МАХА ТАЗИ ИЗРОДЯСЪЛА КОАЛИЦИЯ
1

2014.05.15 | 23:23

1
Комунистите като кажат: "НЯМА опасност" да сте подготвени за всичко!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини