Пясъците на Сахара засипаха България

  • 24 април 2014 12:15

  • 4483
  • 1
Пясъците на Сахара засипаха България
©

След по-меката зима очаквахме и топла пролет. Но вместо това април демонстрира колко е своенравен, като ни донесе дъждове и бури. Не стигат обилните валежи от началото на седмицата, ами и африкански циклон ни докара пясъци от Сахара, които се изсипаха над страната като цветен валеж.

Ако сте се чудили защо колата ви е покрита с песъчинки като след рали или прозорците ви изглеждат сякаш тази година сте забравили пролетното почистване, това е причината. Пясъчният дъжд се е изсипал на много места в страната, обясняват метеоролозите на БАН.

Още в началото на седмицата циклонът се е оформил над Африка, във вторник е бил над Либия и започва да се премества на североизток. В момента центърът му е над югозападните райони на Балканите – Албания, Македония.

"Този циклон засмуква сахарски пясък и с придвижването си насам пясъкът идва над страната и при наличие на валеж пада на земята като цветен валеж – кафеникав", допълват от НИМХ, цитирани от агенция "Фокус".

Валежът може да се регистрира на земята единствено когато преваляванията са слаби. Ако има интензивен валеж, тогава се отмива и хората може да не забележат.

Синоптиците съветват да не забравяме чадърите, защото са прогнозирани още цветни валежи. Очакват ни и още пролетни бури.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.26 | 14:18

1
А валежи от суджук и бяло вино,не се ли очакват?

Добави коментар

Водещи новини