Саркози атакува Шенген, партньори на Меркел загърбват ЕС

  • 24 април 2014 10:08

  • 1892
  • 2
Саркози атакува Шенген, партньори на Меркел загърбват ЕС
© gettyimages

Месец преди изборите за Европейски парламент европейските медии обръщат все по-голямо внимание на предизборните платформи на партиите, участващи в изборите на национално ниво.

Водещият материал на френския вестник "Фигаро" е посветен на програмата на партията на бившия президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в Съюз за народно движение (СНД). Под заглавие "СНД атакува Шенген" изданието представя основните елементи на предизборната платформа на партията: борба с нелегалната имиграция, създаване на европейска агенция за Шенгенското пространство, начело с "европейски комисар за имиграцията", която да хармонизира визовата политика, обмена на данни и правилата за предоставяне на убежище. За държавите членки, които не успяват да се справят с прилагането на хармонизираните правила се предвиждат санкции и дори изключване от Шенген. СНД се обявява против присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, става ясно от публикацията във "Фигаро".

Германското списание "Шпигел" съобщава в онлайн изданието си, че по-малката консервативна партия в Германия
Християнсоциален съюз (ХСС), която е традиционен партньор на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, все повече се разграничава от проевропейската политика на правителството. Предизборната програма на баварската партия, отбелязва "Шпигел", е под надслов "Нашето "Да" за Европа съдържа едно голямо "Но"". "От шест раздела само в пъртия има похвални думи за "големия мирен проект" и "историческата мисия" на Общността. Останалото са критики", коментира "Шпигел". В публикацията се отбелязва, че в програмата на ХСС не е пропуснат и призивът за ограничаване на миграцията от България и Румъния, с който още при встъпването в длъжност на сегашното германско правителство председателят на ХСС Хорст Зеехофер предизвика ожесточен обществен дебат във Федералната република.

Сред изискванията на ХСС към Европа фигурира намаляването на броя на еврокомисарите до 14, отмяна на монопола на Европейската комисия върху законадателната инициатива в ЕС, повече съобразяване със спецификите на националните държави и на европейските региони, намаляване на европейския бюджет и премахване на британските финансови компенсации, както и разширяване на употребата на немския език в институциите на ЕС. Програмата на ХСС показва колко силно се е отдалечила партията от сестринския ХДС във възгледите си за Европа, коментира "Шпигел", като допълва, че сред кандидатите на ХСС за евродепутати фигурират имена на отявлени противници на еврокрацията в Брюксел.

Последвайте канала на

БТА
1892 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.25 | 11:07

2
Между другото,Германия са по склонни да приемат България,но не и Румъния,служителка от немската служба за чужденци го каза,но няма как да ги разделят,защото ще предизвика протести и не го обявяват гласно.

2014.04.25 | 00:54

1
Ne sme po-gore ot Rumunzite. Vse edna stoka sme. Ami moze i taka da e po-dobre.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини