Прилепи и лястовици падат от небето

  • 24 април 2014 08:20

  • 3392
  • 4
Прилепи и лястовици падат от небето
©

Мистериозна смърт налегна животните около телевизионната кула на Стръмни рид край Кърджали, твърди бизнесменът Хасан Тахиров пред rodopi24.

Издъхват представители на различни животински видове от прилепи до диви зайци. Засегнатата зона е в диаметър около 10 км. Прилепи летят по светло и падат като метеорити от небето. Зайци се лутат по тесните шосета и издъхват в канавките. Засегнати са и птици и домашни животни. Лястовичките се държат неадекватно, като губят способност да летят. Кучета повръщат и ядат билки.

Хасан Тахиров донесе в Кърджали умрели и умиращи животинки. Те бяха занесени за експертиза в Агенцията за контрол на храните. От там обаче му препоръчаха да си плати пробата или да се обърне към РИОСВ-Хасково.

В Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково веднага записаха сигнала. Разпитваха за подробности и обещаха спешна проверка. От РИОСВ казаха,че проба трябва да се вземе от Агенцията по контрол на храните, тъй като само те могат да вземат проби и правят изследвания.

Христо Христов от Дружеството за защита на птиците заяви, че трудно може да се намери смислено обяснение, без да се извърши проба от умрелите животни. Това се прави в Стара Загора. За съжаление институциите пестят средства и на практика това рядко се случва. Христов каза, че може причината да е в старо сметище на токсични отпадъци. Вятърът през последните дни вероятно е разнесъл отровите из региона.Той изрази сериозно безпокойство за прилепите, които са защитен вид.

Хасан Тахиров определи ставащото като екокатастрофа за района на Стръмни рид. Той сподели,че в Швеция, където е живял дълги години властите вземат незабавни мерки. Дори има болница за диви животни. Носиш раненото добиче и там го лекуват безплатно. По твое желание го пускат в дивата природа или ти го връщат обратно.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3392 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.11 | 01:31

3
За какво им плащат на тези институции и лаборатории?Да си чешат задниците ли?Явно растенията или водата са токсични в този район,какво чакат?Или чакат да измрат и хора.На Запад щяха да вдигнат аларма и да действат светкавично цял екип.
Изтрещял

2015.06.11 | 01:31

4
Сега е време за избори-----,/ народните изедници// ги боли .уя за народа ,

2015.06.10 | 21:35

2
Купувайте всички Български плодове и зеленчуци, който са най-скъпи, и ще започнете като прилепите и лястовичките. На здраве, и бог да ви е на помощ.

2015.06.10 | 21:11

1
Нищо чудно и хората да почнат да измират като животните.

Добави коментар

Водещи новини