Обама се срещна с японския премиер

  • 24 април 2014 07:37

  • 1026
  • 1
Обама се срещна с японския премиер
©

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, който пристигна вчера на посещение в Япония, бе приет днес от император Акихито и императрица Мичико на частна аудинеция в двореца, предаде БТА, цитирайки АП.

Обама се пошегува, че предишния път, когато се е срещнал с императорската двойка, през ноември 2009 г., не е имал нито един сив косъм. "Вие имате много тежка работа", отговори му император Акихито. След това президентът на САЩ отиде на среща с японския премиер Шиндзо Абе."Моето посещение тук, мисля, за пореден път дава израз на моето дълбоко убеждение, че силните американско-японски отношения са добри не само за нашите страни, но и за света", подчерта Обама. Той допълни, че Северна Корея е заплаха за Азия. Абе заяви, че ще обсъди с Обама бъдещето на "крайно необходимия и незаменим" съюз между Токио и Вашингтон. Япония е първи етап от обиколка на президента на САЩ в Източна Азия, чиято основна цел е да покаже, че световната свръхсила пренасочва стратегическия фокус на външната си политика от Близкия изток към Азиатско-тихоокеанския регион, както и да даде гаранции на американските съюзници там на фона на нарастващата мощ и териториалните претенции на Китай.

Обама ще се опита да увери японските лидери, че ще изпълни своите обещания към Азия в областта насигурността и икономиката, въпреки че украинската криза, най-тежката между Запада и Русия след края на Студената война, пренасочва вниманието и ресурсите на Съединените щати. Очаква се той да потвърди отбранителния съюз между САЩ и Япония и да се опита да постигне напредък по преговорите за транстихоокеанско споразумение за свободна търговия. Напрежението между Япония и Китай заради исторически спорове и териториални претенции, както и Северна Корея, вероятно също ще фигурират в дневния ред на разговорите на Обама в Токио. След пристигането си в Япония вчера, президентът на САЩ бе заведен от японския премиер в прочут суши ресторант. "Това е най-доброто суши, което някога съм ял", възкликна, видимо доволен, Обама.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1026 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.26 | 14:29

1
Sega e red da se" podpaliat mirni otnoshenia " i v Azia.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини