ГЕРБ: Процедурата по ОП "Околна среда" е сбъркана

  • 23 април 2014 14:11

  • 1435
  • 3
ГЕРБ: Процедурата по ОП "Околна среда" е сбъркана
©

Съмнения за политическа мотивация от страна на МОСВ при налагане на финансови корекции на общините по ОП "Околна среда" изрази на пресконференция Елен Герджиков от Националното сдружение на общините в Република България и председател на Столичния общински съвет.

Вчера в МОСВ се състоя среща на кметове от Сдружението и министър Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност, заради очакваното налагане на 180 млн.лв. финансови корекции на общини заради нарушения по проверени договори по ОП "Околна среда" за периода 2010-2013 г. Герджиков, водачът на евролистата на ГЕРБ и бивш министър по управление на еврофондовете Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, бившият зам.-министър в кабинета "Борисов" по околната среда и настоящ депутат Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва бяха единодушни, че процедурата е сбъркана, нарушена е комуникацията между общините и държавата. Според тримата са неясни и критериите за налагане на санкциите, още повече, че за едно и също нарушение се прилага различен процент корекция спрямо отделните общини. Проектите са минали множество проверки, специално тези за София - през ВАС, някои са писани от Европейската банка, има одит на Европейската комисия и други верификации и изведнъж на някого му хрумва, че може да си съчинява проблем и да решава собствените си такива за сметка на общините, коментира Елен Герджиков. Той отбеляза, че на разговорите вчера от МОСВ са се опитали да уверят кметовете, че целта на корекциите не е тенденциозна. По думите му обаче, след като минат всички процедури, включително и през ОЛАФ /каквото е изискването за проекти над 200 млн.евро/, ще се види кой е прав. Целта може да не е тенденциозна, но методите - да, заключи Герджиков. И добави, че управляващите се опитват да решат, първо, финансов проблем на държавата и, на второ място, да бъдат посочени за виновни определени общини, предимно с кметове на ГЕРБ.

От партията обаче се опасяват повече, ако такъв подход се превърне в нещо нормално, как в бъдеще ще се осъществяват проекти, тъй като няма сигурност, че няма да последват административни наказания по политически причини. Изходът очерта Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва - коригиране на системата чрез прилагане на плоска финансова корекция, която да бъде поета от държавата. Брюксел очаква от българските управляващи адекватни мерки до 27 май, напомни тя. Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник предупреди, че, ако не се излезе от ситуацията, е реално някои общини през лятото да спрат уличното осветление, да затворят детски градини, защото не могат да си плащат. Все пак той прогнозира разрешение на проблема до към края на май. То щяло да стане, ако не с доброто желание на българските власти, то чрез натиск от ЕК, но по-важното било кой ще плати за хаоса.

Дончев напомни, че общините по "Околна среда" изпълняват държавни ангажименти. Според него има сходство в матрицата при  налагане на корекциите и при разпределението на парите за общините по програмата за развитие на регионите, но с обратен знак.  Водачът на евролистата на ГЕРБ добави, че много често един проект по ОП "Околна среда", например във водния сектор, е по-голям от бюджета на съответната община, 10-12 пъти повече и от собствените приходи на общините.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1435 3

Коментари 3

Добави коментар

2014.04.26 | 06:41

3
Цялото правителство е сбъркано, защото се крепи от един ЛУД!
a-b

2014.04.26 | 06:41

2
Винаги и когато комунисти управляват барабар с фесове всичко е объркано, само тяхните сметки излизат. Дясна ръка ляв джоб..............

2014.04.26 | 06:40

1
SPLETNI

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини