Латинска Америка развъжда български биволи

  • 23 април 2014 13:40

  • 3750
  • 0
Латинска Америка развъжда български биволи
© Булфото

Латинска Америка развъжда наша порода биволи. Добичетата, които са с български патент, се отглеждат в Аржентина и Бразилия, съобщават от Националната асоциация за развитие на биволовъдството, цитирани от "Новинар".

Вече има подписано споразумение и с Турция за закупуване на дълбоко замразена семенна течност от елитни биволи от породата Българска Мурра.

По думите на експертите от асоциацията страната ни е на трето място в света по изнасяне на генетичен материал на добичета в света. Преди България е изнасяла и животни за Филипините, Корея и др.

В момента експорт на биволи няма как да се осъществи, тъй като животните са малко в България. Генетичен материал от тях обаче се продава в чужбина. Популацията на българските биволи се е увеличила със 7 на сто през последните десет години, допълниха експертите.

Наблюдава се и интерес за внос на българско биволско мляко в Италия и Русия, но страната ни няма възможност да изпълни поръчките на чуждите пазари. От бранша уточниха, че проблем е и ниската изкупна цена на биволското мляко у нас, която е 1,30 лв., а трябва да бъде поне 1,50 лв.

Породата Българска Мурра, към която проявяват интерес много чужди пазари, е кръстоска между местния (средиземноморски) български бивол с породата Мурра от Индия. Призната е за национална порода през 2002 г.

Според фермерите най-голям интерес за развъждане на Българската Мурра имат именно в Латинска Америка, тъй като климатичните условия са изключително подходящи за отглеждането на тези животни.

Родните стопани ще имат възможност да си сътрудничат и с техни колеги от САЩ и Франция, допълниха от земеделското министерство. От ведомството припомниха, че вече са се състояли срещи с развъдни асоциации от двете държави, на които е заявен интерес за съвместна работа в областта на овцевъдството и говедовъдството.

Иракска фирма също възнамерява да внася традиционни български храни. Чужденците проявяват интерес най-вече към млечните ни продукти. Това стана ясно по време на бизнес среща в София с представители на иракското дружество и ръководството на Българската търговско-промишлена палата.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на двустранните икономически отношения. Според представителите на чуждата фирма българските предприемачи имат репутация на местния пазар и биха могли да се възползват от възможностите за развитие на търговските отношения между България и Ирак.

Последвайте канала на

3750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини