Учени: Рискът от сблъсък на астероид със Земята е много-висок

  • 23 април 2014 12:36

  • 3632
  • 0
Учени: Рискът от сблъсък на астероид със Земята е много-висок
©

Рискът от сблъсък на астероид със Земята, способен да унищожи цял град, е по-висок, отколкото учените предполагаха досега, предаде Ройтерс.

Според представители на страните членки, подписали Договора за пълна забрана на ядрените опити са били наблюдавани 26 астероида, които са се взривили в атмосферата на Земята. Сред тях фигурира и Челябинският метеорит, който падна на 15 февруари 2013 г. От него пострадаха около 1000 души от отломки и счупени стъкла. "Случаят в Челябинск ни доказа, че астероиди с размери дори от 20 метра могат да причинят съществени щети", заяви Ед Лу. Подобни небесни тела, способни да унищожат цял град, се считаше че падат веднъж на сто години.

Учените подчертават, че съществува заблуда, че астероидните сблъсъци са изключително рядко явление. Това не е вярно.

Според учените малки астероиди с диаметър 40 метра, имат потенциала да срутят до основи цял един град. НАСА вече разполага с програма, която проследява астероиди с диаметър над 1 километър.

Сблъсък с космически обект с подобна маса, равна на малка планина, ще има глобални катастрофални последици. Астероид с диаметър около 10 километра е ударил Земята преди около 65 милиона години и е довел до изчезването на динозаврите и до дълбоки климатични промени.

Но за подобни твърдения няма твърди доказателства. Поради тази причина фондацията B612 ще заложи на частно финансирания инфрачервен телескоп "Сентинел", който ще проследи опасните астероиди в близост до Земята.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини