Софийски болници въртят търговия с плацента

  • 23 април 2014 09:43

  • 51547
  • 3
Софийски болници въртят търговия с плацента
©

По-ценна от златото и платината, по-скъпа от яйцата на Фаберже, по-трудна за набавяне от трития, който се използва за спусък на ядрените бомби - това е плацентната кръв. Така се нарича плазмата, която циркулира между бременната майка и зародиша.

Тя е наситена с имуноглобулини и в нея е скрит най-силният имунитет за целия бъдещ живот на организма. У нас с тази кръв обаче се върти зловеща търговия, пише "Всеки ден".

Акушерки прерязват пъпната връв секунди след като новороденото проплаче и изпращат плацентата в неизвестна посока под зоркия поглед на гинеколози и педиатри, твърдят втрещени родители, станали свидетели на акцията в три различни столични АГ болници.

Практиката е безумна - плацентната кръв е разпределена между майката и детето в относително равновесие и ранното защипване на пъпната връв довежда до това половината от нея да остане затворена в отрязаната околоплодна тъкан. По този начин новороденото се лишава от огромна част от естествената имунна защита, която му осигурява майчиният организъм.

Плацентата е снабдена с изпомпващ механизъм, който в разстояние на 15-20 минути след раждането отдава всички необходими полезни вещества към детското телце. Персоналът в родилните домове обаче бърза да прекъсне процеса и да прибере безценната течност.

Според запознати след това плацентата се замразява, а на равни интервали от време умели далавераджии идват със специално оборудвани автомобили да приберат плячката.

„Всеки ден" научи, че начините да се изкара солидна печалба от събрания безплатен материал са на практика безбройни. На първо място тъканната течност има широко приложение в парфюмерийната индустрия, като се използва за катализатор, позволяващ на ароматите да траят по-дълго. Това обаче далеч не е най-зловещият елемент от алъш-вериша с новородените.

Самата плацентна кръв - хемоглобинът и имуноглобулинът, нямат индустриално приложение. Те заминават по добре изпитани канали към потърсили спасение на черния пазар пациенти, страдащи от необратими имунни заболявания, СПИН, генетични увреждания, неопластични синдроми и т.н.

Бебетата пък остават без най-ценната си кръв, още минути след раждането те са лишени на практика от половината си здраве. Тъй като новороденото може да пострада сериозно от липсата на витамин К, който заминава с плацентата за продан, акушерските екипи веднага го инжектират с ампула синтетичен „Викасон-Менадон". Той компенсира отсъствието на веществото, но е опасен за черния дроб и канцерогенен, забранен в редица европейски страни.

Далаверата доскоро вървеше необезпокоявано, но напоследък все повече родители повдигат глас срещу престъпната практика. Често бащите чинно си плащат таксата от 500 лв. за присъствие на раждането точно за да не позволят пъпната връв на детето им да бъде прекъсната преждевременно. „Дебнах ги много внимателно, опитаха се да ме финтират как ли не, да съм ходел да си мия ръцете и други глупости. Все повтаряха „хайде, режи", но аз изчаках достатъчно и сега съм сигурен, че съм дал на детето си най-добрия старт в живота", заяви надхитрил системата столичанин.

Никак не е сложно да се установи кога процесът на отдаване на плацентната кръв към новороденото е приключил и е безопасно пъпната връв да бъде прекъсната. Когато околоплодната тъкан е прехвърлила плазмата на плода, това веднага проличава, защото тя едновременно се отделя от стените на матката, а и пъпната връв се удължава от влагалището съвсем видимо.

Това става 15-20 минути след излизането на новороденото, максимум 45 минути след раждането. Щом пъпната връв започне видимо да променя формата си, тогава е безопасно да се прищипва и реже.

След това плацентата вероятно пак ще напълни джоба на медицинския персонал и някой производител на мазила и флакони с екзотична миризма, но поне детето ще получи необходимата му имунна защита.

Последвайте канала на

51547 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.07.16 | 06:10

3
А като ги бият циганите ревете, всичките срещу циганите. За съжаление много лекари, не всички, заслужават бой и не само. Има ги всякакви некадърници, но си е сложил бялата престилка и се прави на великан.
ццц

2017.07.15 | 20:21

2
Ще му отрежа ръката после на доктора.
Ned

2017.07.04 | 22:02

1
НЕ ръката а главата

Добави коментар

Водещи новини