Обезщетиха 1380 жертви на свещеници-педофили в Германия

  • 23 април 2014 09:37

  • 1535
  • 4
Обезщетиха 1380 жертви на свещеници-педофили в Германия
©

Германската католическа църква вече изплати обезщетения на 1380 жертви на сексуални посегателства. Това съобщи в интервю за френския католически ежедневник "Кроа" епископът на германския град Трир, Щефан Акерман, съобщи АФП.

"Започнахме процес на обезщетения, от който вече се възползваха 1380 жертви. Това е уникален подход на Германия, който не съществува в нито една друга социална групировка или институция", подчерта Акерман. Той е натоварен от събранието на германските епископи да хвърли светлина върху сексуалните посегателства, чието разкритие през 2010 г. предизвика силен скандал около Рейн. Броят на малолетните жертви на сексуално насилие, извършено от германски свещеници или вярващи, не е известен. Църквата предложи по 5000 евро на всяка от жертвите, но някои сметнаха обезщетението за недостатъчно.

Миналият месец конференцията на епископите започна голямо разследване, планирано за 3 години и половина, за да хвърли светлина върху този феномен. "Първо трябва да съберем данните, за да направим точна равносметка на актовете на педофилия", подчерта Акерман. Освен това трябва да се проучи "дали има специфична динамика в Църквата по отношение на сексуалните злоупотреби". За целта ще бъдат проучени както действията на престъпниците, така и на църковните лидери, заемали отговорни постове през последните десетилетия. След това резултатите ще се сравнят с тези от проучвания в САЩ, Ирландия, Холандия и германските религиозни ордени.

Над 180 хиляди вярващи напуснаха германската католическа църква през 2010 г., което е повишение с 40 на сто спрямо предишната година, припомня католическият вестник.

Последвайте канала на

БТА
1535 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.04.24 | 12:49

4
Парите не могат да компенсират трагедията.

2014.04.24 | 12:49

3
Да,не могат да компенсират,затова се надявам да осъдят тези свещеници и шефовете им.Да не говорим,че заплатите на католиците са високи и не им е пречело да посетят някой бърдак,вместо да тероризират децата.Ако им разрешаваха да сключват брак,както при ортадоксите,може би щяха да са по-отговорни,ялови дъртаци.

2014.04.24 | 12:49

2
Как се обезщетява дете изнасилено от католически поп??? ААААААААААААААААААААААА? Според мен цялата църква е проядена в разврат и извращения! Затова предлагам да се издигне една клада като през средновековието и да ги почват всички педофили до един. Огъня пречиства! Глоби и обезщетения ми предлагат... мореееееееее....!

2014.04.24 | 12:48

1
Tova bil " unikalen podhod, koito nikude go niama ". Po skoro po Naglost sa nenadminati.

Добави коментар

Водещи новини