Пентагонът разработва сгъваем космически телескоп

  • 23 април 2014 06:53

  • 840
  • 0
Пентагонът разработва сгъваем космически телескоп
©

Изследователската агенция към Министерството на отбраната на САЩ разработва сгъваем космически телескоп, който ще може да заснема изображения с висока резолюция на Земята на относително ниска цена, пише Space.com.

Агенцията за високотехнологични изследователски проекти към Пентагона (DARPA) посочва, че апаратът, наречен MOIRE, ще бъде позициониран в орбита на височина 35 000 километра, където се намират повечето телекомуникационни сателити.

MOIRE се намира във втората си фаза на разработка, чийто резултат ще бъде 5-метров прототип на огледалото на телескопа, готово за наземни тестове. Към момента все още не е планирана космическа мисия, посочват от агенцията. Концепцията на апарата предвижда използването на мембрана вместо стъкло, като това има както плюсове, така и минуси. От една страна мембраната няма ефективността на стъклото, но за сметка на това е по-лека, което ще направи възможно създаването на по-големи лещи. DARPA изчислява, че мембранната система ще тежи 86 процента по-малко в сравнение с традиционните системи със същата резолюция.

Когато проектът достигне до реализацията си в орибита, той ще представлява мембрана с диаметър 20 метра - около 20 пъти диаметърът на космическия телескоп Hubble и повече от три пъти по-голям от огледалото на огромния телескоп на NASA Webb, който се очаква да бъде изпратен в Космоса през 2018 година.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини