Умни обувки ви казват накъде да вървите

  • 22 април 2014 14:33

  • 1078
  • 0
Умни обувки ви казват накъде да вървите
©

Вече няма да ви се налага да се оглеждате объркано, да четете табелките по улиците, да се взирате в дисплея на мобилния си телефон и с карта в ръка да спирате забързани минувачи и да питате накъде да вървите.

Обувките ви ще ви покажат правилната посока, за да стигнете там, където искате, пише "Списание Осем".

GPS системата на мобилния ви телефон избира точния маршрут, а лявата или дясната маратонка излъчват леки вибрации, които гъделичкат съответния крак. Така получавате знак как да промените посоката на движение към избраната цел. Смарт обувките могат още да преброят колко крачки сте направили и колко калории сте изгорили, докато вървите. Те даже ще ви дадат сигнал, ако случайно сте си забравили някъде телефона. И това не е всичко – ще ви подскажат, когато минавате край интересна историческа забележителност. Това е чудесно, особено когато се разхождате из непознат град.

Новата технология е кръстена Lechal. Може да се купи вградена в маратонки с цвета на Ferrari или да се поръчат стелки, които си слагат на всякакви обувки. Всеки от комплектите струва 100 долара.

Авторите на умните обувки са 30-годишният Криспиан Лоурънс и 28-годишният Анирудх Шарма от Индия. Според тях изобретението им си взаимодейства с човека на ниво инстинкти: „ Ако някой ви пипне за лявото рамо, вие инстинктивно се обръщате наляво. Така работи и нашата технология – краката ви сами ще ви понесат в нужната посока. Имате възможност да си общувате с маратонките чрез жестове с ръце и пръсти, тъй като самоходките имат датчици, които идентифицират движение и звук. Поръчайте им колко калории искате да изгорите, докато се разхождате, и те ще ви изберат идеалния маршрут и ще ви препоръчат с какво темпо да бягате".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1078 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини