Наблюдаваме първия пролетен звездопад – Лиридите

  • 22 април 2014 13:24

  • 2142
  • 0
Наблюдаваме първия пролетен звездопад – Лиридите
©

В пролетните нощи от 16 до 26 април 2014 година можем да се полюбуваме на един от най-старите звездопади – Лиридите, и да си пожелаем най-съкровените неща.

Максимумът на ярките падащи звезди се очаква в нощта на 22 срещу 23 април, когато между съзвездията Лира и Херкулес може да се видят около 20 метеора на час, пише "МегаВселена".

Не са изключени също внезапни „дъждове“, когато броят на метеорите може да достигне 100 на час, както вече се е случвало неведнъж в отминалите години.

Последният подобен пик на активност е бил през 1982 година, когато са фиксирани по 90 метеора. Скоростта на метеорите е 48 км/с. Те образуват ярки светлинни ивици, които може да се наблюдават в продължение на няколко секунди.

Радиантът на априлския поток лежи на границите на съзвездие Лира и Херкулес, но по-близо до Лира. Оттук идва и наименованието му – Лириди.

Лиридите са един от най-старите наблюдавани ежегодни метеорни потоци. Историческите записи показват, че хората наблюдават Лиридите повече от 2500 години. Най-старото им споменаване е от Китай. В него пише, че „звезди падали като дъжд“ в нощта на 16 март 687 г. пр.н.е.

Очевидно потокът е бил по-активен в миналото. Например на 20 април 1803 година над източното крайбрежие на САЩ връхлетяла метеорна буря! Броят на падащите „звезди“ достигнал до 700 на час. Оттогава Лиридите са се превърнали в доста слабо небесно представление, но се случват и изненади, които поддържат интереса към тях.

Лиридите могат да се наблюдават най-добре към полунощ или сутрин в източната част на небето от 16 до 26 април 2014 година. Максимумът на ярки „падащи звезди“ се очаква в нощта на 22 срещу 23 април. През 2014 г. се очаква активност на ниво фонов максимум – 18–20 метеора на час.

Метеорите на Лиридите са бели и доста бързи. Те нямат забележителни опашки, но се характеризират с ярки експлозии.

 Най-доброто време за наблюдение е след полунощ и преди изгрев.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини