Дете на рускиня, родено у нас преди 14 години, все още няма ЕГН

  • 21 април 2014 14:15

  • 2276
  • 6
Дете на рускиня, родено у нас преди 14 години, все още няма ЕГН
©

Две деца, родени в България, все още са без ЕГН-та. Майка им е била руски гражданин, а бащата - неизвестен.

11-годишния Александър няма никакви права в България, въпреки че е раждан тук и живее в България само защото не му е издадено ЕГН.

„Аз се чувствам като българин, защото тук съм се родил и на мен ми харесва. Просто няма как да изляза примерно извън, няма да мога да си завърша образованието, просто ЕГН-то е най-важното засега и учението”, казва момчето, цитирано от БиТиВи.

В същото положение е и 14-годишната му сестра. Притеснява я това, че освен ЕГН-та двамата с брат й нямат свой дом. Заедно с баба си, която е единственият им роднина, живеят в приюта към храм „Света Троица” в Добрич.

„Затова, че нямат ЕГН-та, аз никакви детски за тях не вземам, никакви помощи не мога да получавам, те изобщо не съществуват тук. Нямат личен лекар, защото нямат ЕГН-та. Уговорихме се с един лекар, те децата посещават Червен кръст, детски център и от там са уговорили един лекар, ако се разболеят поне при него да ходим”, обяснява бабата Нина Димова.

Всъщност семейството има жилище, но то е в окаяно състояние. Токът и водата са спрени още докато е жива майката на децата. Тя злоупотребява с алкохол, остава без работа и социалните отнемат децата й. След смъртта й добри хора помагат на децата да се върнат при баба си. От тогава живеят заедно в приюта. Единствените им средства са пенсията на Нина.

В края на март е изпратено писмо до президентската институция за уреждане статута на децата. В битката им помага Розалия. Тя си е поставила за цел освен да разкаже за проблема на децата и да намери средства за ремонт на жилището им.

„Аз реших, че ако не стане по друг начин, ще събера доброволци, един вид на добри начала, кой с каквото може - физически, финансово малко да го постегнем, за да стане годен, някакви минимални условия да им осигурим”, допълва Розалия Петрова.

Въпреки че в приюта има подслон и храна, голяма мечта на всички е да се върнат в жилището си.

Последвайте канала на

2276 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.05.04 | 00:28

6
Защо държавата не уреди тези въпроси?Това са деца,а и при това кръгли сираци,не бъдете жестоки!
българин

2015.05.04 | 00:28

5
имам същия проблем при един родител българин и роден в българия ме третират като сирийски бежанец и ми взеха тази година егн-то, пълни идеоти правят законите....

2015.05.04 | 00:28

4
Аз съм българин, съпругата ми е рускиня и живеем в България.Дъщеря ми е на 26 години няма егн...
rrr

2015.05.04 | 00:28

3
Е то пък една загуба... Горкото не било вписано в регистъра на окупационния демократичен режим.
говедо

2015.05.04 | 00:27

2
путин ще му даде кримско егн
Ivelina

2014.05.05 | 18:24

1
Zashto e taka?

Добави коментар

Водещи новини