Президентски избори в Сирия на 3 юни

  • 21 април 2014 14:04

  • 1866
  • 2
Президентски избори в Сирия на 3 юни
© Getty Images/Guliver

Президентските избори в Сирия ще се състоят на 3 юни, съобщи Франс прес, позовавайки се на изявление на председателя на парламента Мохамад ал Лахам по сирийската държавна телевизия.

Кандидатури за изборите ще бъдат приемани от утре до 1 май, като според новата сирийска конституция от 2012 г. за пръв път ще бъде разрешено президентът Башар ал Асад да има съперници за поста. Досега той, както преди това и баща му Хафез ал Асад, винаги се явяваше като единствен кандидат и беше избиран на референдум с над 90 процента от гласовете.

Има вероятност обаче Асад да спечели вота, тъй като за издигане на президентска кандидатура конституцията предвижда множество ограничителни условия, отбелязва Франс прес.

Сред тях например е изискването кандидатът да е живял в Сирия през последните 10 години и да има подкрепата на поне 35 от 250-те депутати в парламента. Подобни условия правят невъзможно издигането на кандидатура от средите на опозицията в изгнание, и много трудно от опозицията вътре в страната, посочва БТА.

Изборите ще се състоят в условията на продължаващата вече над три години сирийска гражданска война, в която загинаха над 150 000 души, а 2,5 милиона бяха принудени да напуснат страната като бежанци.

Съобщението за датата на президентския вот беше направено часове след като при два взрива в резултат на стрелба с минохвъргачки близо до сградата на парламента в Дамаск загинаха петима души, предаде Асошиейтед прес.

Все още никой не е поел отговорност за стрелбата, но е известно, че сирийски опозиционни бойци често обстрелват контролираните от правителството райони на Дамаск, отбелязва АП.

Последвайте канала на

1866 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.29 | 20:11

1
"Сред тях например е изискването кандидатът да е живял в Сирия през последните 10 години и" АУУУ КАКВО ОГРАНИЧЕНИЕ, ВМЕСТО ДА ИЗБЕРАТ НЯКОЙ ШУШЛЯК ДОШЪЛ ВЧЕРА ОТ МАЙНАТА СИ И ДА МУ ДАДАТ ГРАЖДАНСТВО ЗА ДА ИМ СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ ТЕ ИСКАЛИ ЧОВЕК КОГОТО ПОЗНАВАТ. ХАХАХА
даве

2014.04.29 | 20:11

2
Ми хората не са прости като наще .Те хора като Симеон Дянков гастербайтера милионер нещат !!!

Добави коментар

Водещи новини