Русия нареди на 4 украински банки да прекратят дейността си в Крим

  • 21 април 2014 11:39

  • 3456
  • 4
Русия нареди на 4 украински банки да прекратят дейността си в Крим
© Getty Images/Guliver

Централната банка на Русия нареди на 4 украински банки да прекратят от днес дейността си в Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението, засягащо Приватбанка, Всеукраинската акционерна банка, банката "Киевска Русия" и Имексбанк е мотивирано с неизпълнение на задълженията на тези банки, произтичащи от приетия на 2 април закон за функционирането на финансовата  система на Крим в преходния период след присъединяването към Русия.

На четирите банки е разрешено да изпълняват само дейности, свързани с предаването на активите си в Крим и уреждане на задължения. Компенсацията на клиентските влогове в банките ще се извършва от руския фонд за защита на вложителите.

Руската централна банка нареди на банките, желаещи да продължат работата си в Крим, да подадат заявление за това до 17 април. До изтичането на срока нито една от 80-те украински банки на полуострова не направи това, включително и двете самостоятелни кримски финансови институции Черноморска банка за реконструкция и развитие (ЧБРР) и Морска банка. ЧБРР и Морска банка са в процедура на лицензиране от руската централна банка.

Мястото на украинските банки в Крим постепенно се заема от руските, сред които най-голяма мрежа на полуострова има Руската национална търговска банка (РНТБ), която в началото на април получи голяма част от клоновете на основните украински банки в Крим.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3456 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.04.22 | 12:16

4
80 украински банки на Крим с население 2 милиона? Ужас.

2014.04.22 | 08:21

2
Сигурно нашият екс ФИНАНСОВ - карък Дянков им дава акъл!?!
баба гицка

2014.04.22 | 10:44

3
май сидеров им дава ъкъл, щом правят такива автоголове
rusofil

2014.04.21 | 23:39

1
Мисля че е време официално организацията на русофилите в България да обяви списък с руските банки и фирми. Голямо мигриране на русофили ще има към тях от еврогейските финансови институции. Аз лично бих прекратил всякакви отношения с евро гей фирмите ако знаех кои са руските и версии тук. Наприме булсат или виваком?

Добави коментар

Водещи новини