Джаз вечер с авторски композиции и пиеси на Уди Шоу

  • 21 април 2014 00:43

  • 982
  • 0
Джаз вечер с авторски композиции и пиеси на Уди Шоу
©

На 23-ти април (сряда), в 18.30ч, в уютната атмосфера на Studio 5 ще прозвучат едни от най-емблематичните композиции на последния голям иноватор на джаза – Уди Шоу.

Надарен по рождение с фотографска памет и абсолютен слух, Шоу изучава класическа и джаз музика. Творчеството му е силно повлияно от Джон Колтрейн, за когото Шоу създава най-известната си композиция едва на 18 години - The Moontrane.

Голяма роля в развитието на Шоу играят европейските композитори на XX век - Бела Барток, Игор Стравински, Золтан Кодали - Zoltan е композиция посветена на големия унгарски композитор.

Едва на 20 години Шоу вече участва в легендарните групи на Арт Блейки, Хорас Силвър и Лари Йънг. Той загива в следствие на трагичен инцидент през 1989 едва на 44-годишна възраст; въпреки това оказва силно влияние на най-големите имена в джаза от 70-те години на миналия век до наши дни - от Уинтън Марсалис до Алекс Сипягин и Дейв Дъглас.

"Той наистина беше един от най-великите..." Макс Роуч

"Уди Шоу е един от гласовете на бъдещето." Дизи Гилеспи

"Ето това е тромпетист. Той свири различно от всички други." Майлс Дейвис

"Уди Шоу е все още недостижим. Може ли композирането за голям ансамбъл да е по-вдъхновяващо от "Blackstone Legacy"?" - Стийв Леман


Едни от най-добрите ни джаз музиканти, в лицето на Димитър Льолев (саксофон), Александър Логозаров (китара), Димитър Карамфилов (бас) и Стефан Горанов (барабани) ще ви уверят в истинността на всяка изказа дума за творчеството на Уди Шоу, по време на концерта на 23-ти април.

час: 18.30 ч
вход: 10 лв

Последвайте канала на

982 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини