Украинското Външно призова Русия да се намеси в Славянск

  • 20 април 2014 20:37

  • 5070
  • 9
Украинското Външно призова Русия да се намеси в Славянск
©

Министерството на външните работи на Украйна призовава Русия да използва влиянието си върху представителите на "народното опълчение" на източния украински град Славянск, за да ги убеди да освободят окупираните от тях сгради, да деблокират пътищата, предадат оръжието и да не бъде допуснато кръвопролитие, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира негово изявление.

Компетентните украински органи веднага са започнали да разследват инцидента, станал през изминалата нощ в Славянск и довел до гибелта на хора, се казва в текста.

В същото време се отбелязва, че е учудващ фактът, че руското външно министерство, без да има никакви официални данни, е побързало да направи коментар, съдържащ обвинения.

В реакцията на руското външнополитическо ведомство престрелката в Славянск бе наречена "провокация" на украински националистически и екстремистки организации и се говореше за нежеланието на киевските власти да разоръжат този тип групировки.

Украинските дипломати напомнят на руските си колеги за задълженията, поети от Москва в съответствие с Женевските споразумения, и приканват руската страна да окаже влияние на сепаратистите, "за да бъдат освободени незаконно заетите от тях помещения, да бъдат деблокирани пътищата, предадено оръжието и да не се допуска никакво проливане на кръв".

Малко по-рано днес самопровъзгласилият се проруски кмет на град Славянск, крепост на сепаратистите от Източна Украйна, поиска Русия да се намеси, за да защити тези, които се борят срещу "украинските националисти". Вячеслав Пономарьов призова Русия да прати оръжия, ако не може да изпрати войски, предаде БТА.

"До руското правителство и (президента) Владимир Владимирович (Путин): искаме помощ. Ако не можете да изпратите мироподдържащи сили, дайте ни оръжия", обърна се Пономарьов към Путин в изявление пред журналисти. Той обясни, че проруските активисти се нуждаят от оръжия, тъй като нямат достатъчно, а украинската армия разполага с авиация и бронирана техника.

Пономарьов увери, че не е имал никакъв пряк контакт с Русия.

По повод съобщението на украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков, че ще посети в скоро време източната част на страната, за да провери частите на Националната гвардия, разположени в отговор на проруския бунт, Пономарьов предупреди лаконично, че лично ще го застреля. "Няма да стисна ръката на този педе***", допълни той, цитиран от АФП.

Последвайте канала на

5070 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2014.07.03 | 14:35

9
РУСИЯ ТРЯБВА ДА ПОМОГНЕ НА УКРАЙНА.
specnaz

2014.07.03 | 11:12

8
vsi4ko moje da se reshi za 3 dni i ste nastane mir - zavisi ot Putin

2014.06.25 | 00:51

5
Преди малко се рабра,че са хванали един младеж,пленили са го и говори пред камера.Били са от ''Десен сектор'',които уж се разъоръжават.
аз

2014.06.25 | 00:51

7
и теб да те хванат - и ти ще кажеш, че си от Десен сектор и си поклонник на Хитлер. Може даже да признаеш, че си почнал прокопаване на тунел от къщата ти до Кремъл с цел тайно да стигнеш до Путин и да го застреляш.

2014.06.25 | 00:51

6
Защо не идете вие някъде където ви познават и да се "самопровъзгласите" за кмет? Кой малоумник ще ви изпълнява нарежданията?
Александър Стоянов

2014.06.25 | 00:50

4
Е как да се разоръжат така наречените "сепаратисти" като скапаните фашисти седят на няколко километра от тях с танкове а лидерите им на няколко пъти заплашват проруското население с масови кланета. А скапаните Щати и Европа се пенят и се правят че не виждат какво става. Управляващата партия си позволява да използва армията срещу населението на страната си и когато армията отказва да изпълни заповедите за избиване на населението ги плашат със съд. Както и бие и отвлича шефа на телевизия защото не им харесва какво говорят по нея. А България както винаги ближе задника на скапаните американци.

2014.06.25 | 00:50

3
Ама моля ви се бе господине, вие май ме таковате!!! Казала Украйна на Путин!!!
DDD

2014.06.25 | 00:50

2
Съвсем скоро ще има рейд на руски танкове през колибите на десен сектор !

2014.04.22 | 08:11

1
разбира се че русия ще помогне да се проведе мирен референдум!

Добави коментар

Водещи новини