Пленените в Сирия френски журналисти се прибраха у дома

  • 20 април 2014 19:16

  • 1402
  • 1
Пленените в Сирия френски журналисти се прибраха у дома
© Getty Images/Guliver

Четиримата френски журналисти, които бяха отвлечени и държани 10 месеца в Сирия, се прибраха днес у дома, посрещнати от щастливите си семейства, лично от президента и с въпроси как Франция е успяла да осигури освобождаването им от ислямските екстремисти, предаде Асошиейтед прес.

Дидие Франсоа, Едуар Елиас, Никола Енан и Пиер Торес бяха освободени вчера от похитетелите си на сирийско-турската граница и бяха открити от турската полиция. Те бяха взети в плен при два отделни инцидента през юни миналата година.

На емоционалната церемония по посрещането, състояла се на военното летище Вилакубле край Париж, президентът Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 нарече завръщането на четиримата "радостен момент" - и за семействата им, и за Франция.

Оланд похвали турските власти за помощта им за завръщането на журналистите, но не даде подробности. Не е ясно дали Турция е изиграла някаква роля в преговорите за освобождаване на журналистите, отбелязва Асошиейтед прес.

Оланд настоя, че Париж се придържа към политиката си да не плаща откупи. Пред радио Европа-1 той изтъкна ролята на преговорите и разузнавателната дейност, както е правел и преди, говорейки за освобождаване на заложници, по-специално в Мали, където двама френски журналисти още са в плен.

В отговор на въпрос външният министър Лоран Фабиюс каза за Европа-1, че на радикалните ислямисти, които са държали в плен четиримата, не са доставяни оръжия. Той също така отрече да е ставало въпрос да се влиза в контакт със сирийското правителство, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

1402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.21 | 03:34

1
Ама какви терористи бе, нали бяха борци за свобода и ние им помагаме?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини