Йотингер: Няма риск за доставките на руски газ за Европа

  • 20 април 2014 12:15

  • 1768
  • 1
Йотингер: Няма риск за доставките на руски газ за Европа
© Getty Images/Guliver

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви днес, че не вижда риск доставките на руски газ за Европа да бъдат засегнати от евентуални санкции от едната или от другата страна заради сегашното противопоставяне в Украйна, предаде Франс прес.

"Имам чувството, основаващо се на моите многобройни дискусии с Газпром, че нашият руски партньор ще изпълнява договорните си задължения и иска да доставя газ" на страните от ЕС, заявява Йотингер пред германския в. "Велт ам зонтаг".

"Убедени сме, че в случай на икономически санкции, на Европа или на Русия, газовият сектор няма да бъде засегнат", посочва еврокомисарят.

Руският газов гигант доставя близо 25 процента от синьото гориво на европейския пазар, допълни Йотингер. "Аз съм против да се ограничават или да се спират газовите ни връзки с Русия през идните години", отбелязва еврокомисарят, допълвайки, че в същото време ЕС трябва да продължи стратегията си на диверсифициране.

Норвегия и Алжир са големи доставчици на газ за Европа, а 30 на сто от синьото гориво идва от самата Европа, от Великобритания и Холандия, посочва Йотингер.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1768 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.21 | 10:34

1
Sami si razduhte ISTERIJATA i Propagandata, sega pravite nenuzni suobstenia, za tova, 4e nisto ne se e promenilo. Prosto se izmorihte da Gra4ite !!!!!!

Добави коментар

Водещи новини