Патриарх Неофит: Да дадем приноса си за възцаряването на мира, правдата и любовта (обновена)

  • 20 април 2014 11:03

  • 1939
  • 4
Патриарх Неофит: Да дадем приноса си за възцаряването на мира, правдата и любовта (обновена)
© Булфото (архив)

В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи, приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ, да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот. Това казва в традиционното си благословение за Възкресение Христово Негово светейшество  патриарх Неофит.

Нека православната вяра бъде за нас действена, животворяща сила, която да обновява и освещава нашите душевни сили, цялото ни човешко естество, пожелава българският патриарх. Чудото на Възкресението на Христос Спасителя да бъде за нас неизчерпаем  източник на тази вяра, тя да ни укрепява в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни, посочва в посланието си Негово светейшество.

Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля, с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение, се казва още в благословението на патриарх Неофит. Той пожелава "Божията благодат да ни утвърждава в любовта към Бога, Светата Църква, Отечеството и към хората около нас. Животът ни да бъде нагледна проповед пред света за нашата вяра в истинността на Христовото Възкресение и вършейки добро, според силите си да внасяме своя скромен, но значим принос за възцаряването на мира, правдата, единството и любовта в този изтерзан от страдания и безлюбие свят".

Благословението завършва с думите "Христос воскресе!".

Днес Българският патриарх Неофит отслужи празнична света литургия Второ Възкресение в столичния митрополитски храм "Света Неделя". Той отправи пожелание да е светло в душата на българския народ, и в помислите, и в постъпките и с крепка вяра в Христовото Възкресение да живеем всички щастливо.

Главата на българската православна църква бе посрещнат в храма с "На многая лета" и с празничното "Христос Воскресе", предаде БНР. Той поздрави и руския народ пред камерата на журналисти от Русия с думите: "Нека бъдат честити със своята православна вяра и с нашето взаимно вярване в светото православие".

На празничното богослужение текстове от Светото евангелие бяха прочетени на различни езици. В словото си по-късно Неофит се обърна към българския народ и от името на всички български митрополити, че нито една божия дума не остава безсилна. "Бог е верен на своите обещания и ето Бог възкръсна и смъртта ридае. Празник на празниците, няма го тук, но възкръсна!" С такива думи отците векове са изричали на Великден, каза още патриархът Неофит и в заключение подчерта: "Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта победи и даде живот на мъртвите".

Стотици християни от София пристъпиха катедралния храм "Света Неделя", за да присъстват на Светата литургия. Хората бяха дошли, за да запалят свещ за Господ и за здраве на близките си.

Според народната традиция, Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден. Обредните хлябове за празника трябва да са омесени на Велики четвъртък. На същия ден се замесват и козунаците за празника. На Великден деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще се окаже най-здраво. Боядисаните в червено яйца символизират кръвта на Исус Христос, така както козунакът символизира тялото му.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1939 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.04.21 | 10:58

4
Do nomer 1: Imai si tvoia Bog, nikoi ne ti pre4i, uvazavai viarata na drugite, nau4i se na Tolerantnost !!!!!!!!!!!!
dragan is back

2014.04.20 | 20:24

3
Moia gospod se kazva han Kubrat. Kogato se darji6 kato ovca,rezultatat e meko kazano pla4even.

2014.04.20 | 16:19

2
s kakvo se drusa6 ?

2014.04.20 | 16:17

1
Типичен СИДЕРАСТ!!!

Добави коментар

Водещи новини