Благодатният огън привлече хиляди поклонници в Йерусалим (видео+галерия)

  • 20 април 2014 07:39

  • 2298
  • 1
Благодатният огън привлече хиляди поклонници в Йерусалим (видео+галерия)
© Getty Images/Guliver

Тъмната зала в най-сакралното светилище за християните бе озарена от пламъците на хиляди свещички по време на церемонията с Благодатния огън, което е изключително важен източноправославен великденски ритуал, съобщи Асошиейтед прес.

Християните вярват, че Исус е бил разпнат, погребан и е възкръснал на мястото, където сега се издига църквата "Възкресение Христово" в стария град на Йерусалим. Произходът на Благодатния огън е строго пазена тайна, а вярващите казват, че той се появява спонтанно от Неговия гроб в деня преди Великден, за да покаже как Исус не е забравил своите последователи.

Във Ватикана Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ръководи великденско бдение в базиликата "Св. Петър", в което кръсти 10 души. Това бдение е едно от най-тържествените в църковния календар. При него Франциск влиза в затъмнената базилика с една единствена свещ,  чийто пламък споделя с останалите и така църквата постепенно бива осветена.

Символиката в тази църковна служба е, че тя напомня за тъмнината около разпятието на Христос на Разпети петък и радостта, и светлината при неговото възкресение в неделя на Великден.

Още снимки вижте тук

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
HRISTOS VOSKRESE

2014.04.26 | 15:27

1
IVREIISKI FOKUSI VSICHKI HRISTIANI ZNAIAT CHE GOSPD NE EVTIN FOKUS DA PRIVLICHA TURISTI

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини