Украйна обяви "Великденско примирие"

  • 19 април 2014 17:18

  • 2657
  • 1
Украйна обяви "Великденско примирие"
©

Украинското правителство заяви, че няма да атакува проруските сепаратисти през Великденския уикенд, в момент когато неговите съюзници САЩ заплашиха Москва с нови санкции, ако не убеди радикалите да се предадат, предаде Ройтерс.

Кремъл отрича да има контрол над въоръжените лица, които искат украинските източни райони да последват Крим и да бъдат анексирани от Русия. Москва упрекна Вашингтон, че се държи с Русия като с "провинил се ученик" след споразумението им в Женева от четвъртък, според което украинските радикали трябва да се разоръжат и да напуснат окупираните сгради.

Правителството на Украйна, което изпитва недостиг на ефикасни сили, не показва особени признаци да се опитва да си върне над десетина кметства, полицейски управления и други обекти, завзети през последните две седмици, въпреки че обяви началото на "антитерористична операция".

Външното министерство на Украйна обеща, че "прекъсването на активната фаза на антитерористичната операция" е сред правителствени инициативи за успокояване на кризата, които бяха огласени вчера вечерта, посочва Ройтерс.

Говорителка на Службата за сигурност на Украйна каза днес, цитирана от БТА, че прекъсването е "свързано с прилагането на Женевското споразумение и Великденските празници".

Последвайте канала на

2657 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.21 | 07:03

1
лицемерие

Добави коментар

Водещи новини