Сепаратисти продължават контрола над администрацията в Донецк

  • 19 април 2014 14:58

  • 1430
  • 2
Сепаратисти продължават контрола над администрацията в Донецк
©

Проруските сепаратистки сили продължават и днес да държат под контрол в спокойна обстановка сградата на регионалната администрация на Донецк, в източната част на Украйна, след като отхвърлиха споразумението от Женева, чиято цел е да успокои кризата в страната, предаде Франс прес.

Петдесетима проруски симпатизанти се бяха събрали около внушителната сграда, окупирана от лидерите на самопровъзгласилата се "Донецка република". В основите на зданието са натрупани чували с пясък, гуми и преобърнати мебели, за да се получи нещо като барикада, допълва АФП.

"Нещата продължават както обикновено", заяви един от тези сепаратисти пред АФП. "С нас е един православен свещеник и ще празнуваме тази вечер Възкресение".

Мнозинството жители на района на Донецк се противопоставят на присъединяване към Русия, но пък определят прозападните власти в Киев като незаконни, сочат резултати от проучване, направено от Международния социологически институт в Киев, и публикувани днес от в. "Дзеркало тижня", цитира БТА.

От говорещите руски в югоизточната част 69,7 на сто са "против", 15,4 на сто са "за", а 12,5 на сто нямат мнение, сочи това изследване, направено сред 3232 души в осем района.

В района на Донецк, където напрежението между властите и сепаратистите е най-силно, 41,1 на сто са за децентрализация, 38,4 на сто са за "федерална" Украйна, както предлага Москва, а 10,6 на сто са за запазване на сегашното положение.

Мнозинството - 72,5 на сто подкрепят присъединяване на зоната за свободна търговия (Митническия съюз - бел. ред.), ръководена от Русия, а 9,4 на сто са за влизане в ЕС.

Последвайте канала на

1430 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.20 | 13:35

2
трбва да устискат , връщането на зад винаги е губещо !
Дядо Боре

2014.04.20 | 13:35

1
Още не са на ясно какво точно искат, но единственото с което са на ясно е, че не искат ЕС. Там няма да мине номера, без референдум платени мекерета (политици) да ги въвлекат в не читавия ЕС.

Добави коментар

Водещи новини