Греков: Ще се насочим към подпомагането на традиционните български отрасли

  • 19 април 2014 14:03

  • 1496
  • 2
Греков: Ще се насочим към подпомагането на традиционните български отрасли
©

Искаме в следващия програмен период да насочим усилията си към подпомагането традиционните български отрасли - животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство", каза министърът на земеделието и храните Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по в предаването „Факторът Кошлуков" на ТВ7.

Според Греков предвидените мерки по оперативните програми обаче също няма да са достатъчни, защото е необходим друг подход при стимулирането на българското производство. Самите производители трябва да бъдат обединени и организирани така, че да имат възможност да излязат на пазара, да повишат производството и рентабилността си и да улеснят износа на продукцията си.

„Трябва да има производители, които да произвеждат достатъчно количество и качество. Едно от нещата, които спъват българското производство, е прекупвачеството - цената за крайния потребител се вдига с 10 до 20%. С обединяването на производителите техните организации ще могат да стигнат директно до пазара. В Програмата за развитие на селските райони за този програмен период ще бъде обособена мярка, която да подпомага сдружението на производителите. Ще бъдат опростени и мерките, по които може да се кандидатства", поясни Греков.

Първите сдружения на производители в България са създадени 2007-2008 г. и са девет, а към 2011 г. те остават едва три и обхващат под 1% от българските производители. Като причина за това земеделският министър посочи исторически натрупаната липса на доверие към кооперативите и обединенията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1496 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.21 | 16:13

2
НЯМА ОСТАВКА! НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ВЪРНЕ МИРО ГЕРБАВИЯ.

2014.04.21 | 16:13

1
БРАВО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО! БРАВО НА БСП, ДПС И АТАКА!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини