Догодина тръгва регистър на лекарските грешки

  • 19 април 2014 09:15

  • 2171
  • 3
Догодина тръгва регистър на лекарските грешки
©

Национален регистър на лекарски грешки - лични и системни, ще прави Българският лекарски съюз, съобщи пред в. "Преса" председателят му д-р Цветан Райчинов. Регистърът обаче няма да е публичен, а ще е достъпен само за доктори.

"Идеята е колегите да се запознават с различните казуси и проблеми и да не допускат фатални инциденти", обясни д-р Райчинов. Регистърът се очаква да заработи от следващата година, като ще се допълва непрекъснато. Така съюзът вече няма да се различава от европейските лекарски камари.

"Името в случая няма значение, въпреки че от години много колеги настояват да се казваме камара. Но още през 1901 г., когато е създадена съсловната организация, която е втората в света след тази в Англия, е решено да се нарича съюз", посочи д-р Райчинов.

Преди да тръгне регистърът, ще бъдат създадени експертни бордове към съсловната организация, които ще пишат правила и ръководства за добра медицинска практика. Звената ще бъдат около 40 и ще имат грижата да провеждат непрекъснато обучение на медиците.

Начело на бордовете ще бъдат светила в отделните специалности, излъчени от своите колеги. Сред тях са кардиохирургът и директор на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев, кардиолозите проф. Асен Гудев и доц. Иво Петров и началниците на реанимациите на ВМА и "Пирогов" проф. Николай Петров и проф. Милан Миланов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2171 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Officer O'Fannyhee

2014.04.23 | 20:51

3
,,Достъп до него ще обаче ще имат само медици". Разбира се, че само медици, защото иначе някой може да ги осъди.
Кака Пепка

2014.04.19 | 11:19

1
Докторе, кажи ми как да лекувам любовна мъка, докторе?!
onq s konq

2014.04.19 | 13:21

2
Стара любовна мъка се лекува с нова любовна радост.И по принцип клин клина иэбива,..само дето последния остава:)

Добави коментар

Водещи новини