Сватбите - хит на евроизборите

  • 19 април 2014 07:46

  • 1869
  • 1
Сватбите - хит на евроизборите
© Getty Images/Guliver

12 сватби ще има в София в деня на евровота на 25 май. На деня на славянската писменост и култура „да” ще си кажат 18 двойки. Това съобщи Маргарита Цветкова, ­ ръководител бюро „Сватби” в столицатa.

„Никой не се е отказал от сключване на брак на 25 май заради евроизборите. Младите не се интересуват от вота”, обясни пред "Монитор" шефката на Столичния дом за радостни обреди Саша Габровска.

30 сватби през уикенда ­ 24-25 май, не са нито повече, нито по-малко от обичайните. От 1 до 6 май 105 младоженци ще се врекат във вечна вярност. През първите три месеца на годината пък 701 двойки са сключили брак. Това са с 23 повече в сравнение със същия период на 2013 г. „Като се има предвид, че през зимата сватбите са по-малко, означава, че до края на годината със сигурност ще отчетем ръст на сватбите”, каза Габровска, която има 30-годишен стаж в системата на обредните домове.

От края на 2013 г. в София се предлага и рокаджийска сватба в обредните зали „Средец” и „Триадица”. „Вече сме направили десетина такива. Младите са рокаджии и идват с кожени дрехи”, разказа Габровска. По време на ритуала рок банда забива парчета на AC/DC, „Металика“, „Аеросмит“, „Блек Сабат“ и т.н. Екстрата да кажеш „да” под звуците на метъл парче струва скромната сума от 138 лв.

В зала „Триадица” се предлага и сватбен спектакъл, в който участват петима актьори – носят чашите и т.н. Цената на нестандартния ритуал е 162 лв. Ако младоженците искат да си кажат „да” в ресторант, в градина, в самолет или на друго още по-шантаво място, трябва да се бръкнат с 324 лв. Т.нар. изнесен ритуал е шоу за гостите. Младоженците преди това са се подписали в гражданското, уточняват от Столичния дом за радостни обреди.Изнесеният ритуал не може да се прави в залата за храненена ресторанта. „Задължително трябва да се осигури друга”, каза Габровска. Сключването на брак в София е безплатно, а се плаща само за озвучаването.

Цените не са променяни от няколко години. „Имахме битов ритуал, но не беше търсен”, обясни Саша Габровска. Тя допълни, че изпълняват желания на младоженците, но в обредната зала не може да звучи не само чалга, но и български фолклор. Причината е прозаична – народната музика не звучала добре в акомпанимент на пиано.Имало младоженци, които си избирали определен обредник да ги венчае. „За нас това е чест. Означава, че човекът има сериозно отношение към ритуала”, каза Габровска. Тя уточни, че 22-мата обредни служители имат различни слова. Задължително по закон било да се зададе въпрос на младоженците дали са съгласни да сключат брак и да се обяви бракът за сключен. Останалите думи са по избор на служителя.

Нашенците се женят, преди да емигрират. Причината е, че в чужбина могат да се възползват един на друг от здравните застраховки, уточниха от Столичния дом за радостни обреди. В някои държави пък така си спестявали плащане на ергенски данък.Рекордьор по сватби в София е мъж, който се е вричал във вярност на цели 5 жени. Дами пък по три пъти слагали бели булчински рокли.Шефката на дома за радостни обреди Саша Габровска е твърда привърженичка на брака. „Реши ли семейството да има деца, задължително трябва да има сключен граждански брак. Така е в цял свят”, заяви Габровска.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
onq s konq

2014.04.19 | 09:20

1
Эа сватбите е ясно,кажете нещо эа раэводите!

Добави коментар

Водещи новини