Кремъл: Западът да не се държи с Русия като с провинила се ученичка

  • 19 април 2014 07:25

  • 8616
  • 50
Кремъл: Западът да не се държи с Русия като с провинила се ученичка
© Getty Images/Guliver

Русия отказва да бъде сочена като единствена отговорна за спазването на Женевското споразумение за Украйна, както настоява Западът, и смята за недопустими заплахите за нови американски санкции. Това заяви в изявление по телевизия „Россия 1" говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от АФП и ИТАР-ТАСС.

Той освен това за пръв път потвърди, че близо до украинската граница има руски войски „заради ситуацията" в тази страна. „Западните ни колеги се опитват да прехвърлят отговорността върху нас. Трябва обаче да се подчертае, че това е колективна отговорност", заяви Песков, имайки предвид сключеното преди ден споразумение в Женева за успокояване на кризата в Украйна, подписано от ръководителите на дипломацията на САЩ, Русия, Украйна и ЕС.

По-рано в петък проруските сепаратисти в Източна Украйна отказаха да спазват това споразумение, в което се предвижда разоръжаване на всички незаконно въоръжени групировки и напускане на окупираните административни сгради. Те продължават да настояват за оставка на проевропейските власти в Киев, пише БТА.

Още вчера САЩ изразиха съмнение дали мерките в споразумението ще бъдат приложени и заплашиха Русия с нови санкции ако това не стане.

„Да се заявява, както бе направено на най-високо ниво във Вашингтон, че ще се разгледа как Русия изпълнява ангажиментите си, не може да благоприятства атмосферата на диалог. Не може с Русия да се държат като с провинила се ученичка, пред която размахват някаква хартия, където се отбелязва с кръстчета дали си е направила домашните. Това е невъзможно", заяви говорителят на Путин.

Той за пръв път потвърди, че Русия е разположила войски, близо 40 000 войници според Запада, близо до границата с Украйна заради кризата в тази страна.

„Имаме войски в различни области, има войски и близо до украинската граница. Някои са базирани там, други бяха изпратени в подкрепление заради ситуацията в Украйна. Русия все пак е напълно суверенна държава и е свободна да разполага войски без никакви ограничения във всяка точка от територията си", каза Песков.

„Да се твърди, че тези войски имат нещо общо със събитията в Украйна, че оказват някакво влияние, е абсолютно невярно", отбеляза той.

В Кремъл разчитат, че ситуацията в Украйна няма да стигне до етап, в който ще се наложи международната общност да прибегне до използване на въоръжени сили, заяви Песков в отговор на въпрос при какви условия Русия е готова на военни действия. „Дори не ми се иска да отговарям или да правя прогнози за такъв изход. Ако, не дай Боже, ситуацията се развие по най-лошия сценарий, ако властите в Киев, които се представят като власти, се окажат неспособни да вземат мерки за решаване на кризата, която се развива в източната част на страната, ако партньорите им на Запад се окажат неспособни да им окажат необходимия натиск, тогава цялата международна общност ще се замисли за уреждане на тази криза. И тогава няма да остане място за лицемерие. С лицемерие криза не се решава", заяви говорителят на руския президент.

Песков отбеляза, че решението за присъединяване на Крим към Русия е било взето лично от Владимир Путин. „Решението бе взето лично от него. И именно резултатите от референдума (в Крим за присъединяване към Русия) дадоха възможност на Путин да направи този отговорен и подкрепян от цялото население избор", каза Песков.

В Кремъл смятат, че развитието на Русия в последните години я е направило привлекателна за други страни, които заявяват готовност за интеграция, каза Песков в отговор на въпрос за призивите в Приднестровието за присъединяване към Русия.

„В съвременния свят на определен етап някои страни стават привлекателни за други. Русия става привлекателна и започва да работи принципът за самоопределение на народите. Към всеки конкретен случай трябва да се отнасяме внимателно", отбеляза Песков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8616 50

Свързани новини

Коментари 50

Добави коментар
Вие сте ученички!

2015.03.21 | 15:09

50
Ако бяхте мъжкари, на заплахите щяхте да отговорите с агресия, незабавно. Но, нали сте ученическа мръсница, ще си стоите за да чакате наказанието си.

2015.03.21 | 15:08

49
грешка в текста. не ученичка а проститутка
Накажете ученичката

2015.03.21 | 15:08

48
Напляскайте тази к*урва!
bbb

2015.03.21 | 15:08

47
Уплашихте ли се,пратете натовски войници в крим ? щяхте да нападатe Сирия?,Путин изпрати 2 бойни кораби и там легнахте.
Срам!!!

2015.03.21 | 15:07

46
Такова падение! Жал ми е за Русия на Путин.

2015.03.21 | 15:07

45
Силата е в ненасилието.Умните не се бият.
Разбрах

2015.03.21 | 15:07

44
Значи! Ще ми откъснат от задния двор, а аз ше се правя на обидена ученичка и няма да показвам сила! Много плоско. Тази сентенция е измислена от слабите!

2015.03.21 | 15:06

43
До продажните курви които плюят Росия, да ви прави впечатление, че вашите господари евреите нещо се кротнаха? На тях за разлика от вас им е пределно ясно, че Русия вече е сила с която трябва да се съобразяват всички западни държави! Американците също го разбраха, но и там както и у нас има глупаци които си мислят, че САЩ все още са голяма сила! Да, вярно е че те са колос, но с глинени крака! Достатъчно е един руски самолет да прелети над тях и паниката е по - голяма от тази на "Титаник"! ПРестанете да плюете, излагате се!

2015.03.21 | 15:05

41
Евреите са кротки хора, лаят само когато шефовете им платят. Е, вярно че са малко хиперкомплексирани и негативно настроени към другите народи, но това са културни особености. Не е лесно да се убеждават че си богоизбран, има си последици.

2015.03.21 | 15:04

39
КАКЪВ СРАМ ЗА ГОЛЯМАТА МЕЧКА! ЗАВРЯХА Я В ММИША ДУПКА!

2015.03.21 | 15:05

42
ЩОТО РУСКАТА УЧЕНИЧКА МОЖЕ ДА ИЗВАДИ ЕДИН ОГРОМЕН КУР И ДА ГО ОТМАА НА ГЕЯ

2015.03.21 | 15:05

40
РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ ПОБЕДИ АМЕРИКАНСКАТА, ПЪК СЕГА "ЗАПАДА" МОЖЕ ДА СЕ ДЪРЖИ КАКТО СИ ИСКА.

2015.03.21 | 15:04

38
НЕ СЪМ ВЯРВАЛ, ЧЕ РУСИЯ ЩЕ ИЗПАДНЕ ДО ТАМ, ЧЕ ДА СЕ ОПЛАКВА

2015.03.21 | 14:57

20
само любител на турски сериали (т.т.мало.умен) може да реши, че това е оплакване.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини