Турция разфасова "Коста Конкордия"

  • 17 април 2014 21:52

  • 4356
  • 1
Турция разфасова "Коста Конкордия"
©

Турция може да спечели търга за разфасоване на италианския круизен кораб „Коста Конкордия", който претърпя крушение през януари 2012 г. край бреговете на италианския остров Джилио, предаде АФП.

Няколко италиански пристанища участват в надпреварата за възлагане на поръчката за разфасоването на кораба. Пристанища във Великобритания, Франция, Норвегия и Турция също участват в конкурса, пише "24 часа".

Засега Норвегия е направила най-изгодната оферта, но италианските власти я отхвърлиха, защото корабът не може да измине голямо разстояние заради състоянието, в което се намира след година и половина под водата.

Турската оферта ще излезе на Италия 29 милиона евро, докато разфасоване в италиански пристанища ще струва много по-скъпо, поясни пред италианския парламент началникът на италианската Гражданска защита Франко Габриели. Например италианското пристанище „Чивитавекия” е направило оферта за 200 милиона евро.

Франко Габриели посочи, че от 25 години всъщност италиански кораби не са разфасовани в Италия и че италианските военни кораби са разфасовани в Турция.

Засега не се споменава в кое турско пристанище ще стане разфасоването на лайнера. Сметката за разфасоването на кораба ще бъде платена от компанията „Коста Крочиере", която е собственик на лайнера.

Фирмата вече плати 1,1 милиарда евро за изправянето на кораба на повърхността през септември по време на невиждана по мащабите операция.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4356 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.02 | 11:27

1
Нашите турскоговорящи 'роми', отдавна биха могли да го разфасоват!

Добави коментар

Водещи новини