Тийнейджър прави таблет за незрящи

  • 17 април 2014 18:23

  • 1659
  • 0
Тийнейджър прави таблет за незрящи
©

19-годишен математик от русенското село Мечка разработва таблет за незрящи хора, пише "Новинар".

Досега нито една технологична компания не се е сетила да създаде такова устройство, което прави идеята на Атанас Атанасов единствена по рода си. Изобретението му хрумнало, докато бил в София и отивал към гарата, за да се прибере в Русе. На една от метростанциите момчето забелязало как незрящ мъж се придвижвал безпроблемно и се качил на мотриса, без да попита някого дали е правилната.

Желанието да улесни живота на хората с увредено зрение го довежда до идеята за създаването на специализиран таблет. „Ако го сравним с обикновения таблет, изключваме традиционните неща - като екрана, голямата процесорна мощ, която е излишна, и се заменя с хиляди цилиндърчета, които образуват брайл, за да може да се разчита информацията", обяснява Атанас пред Дарик.

С Атанас вече се свързват ученици и хора с увредено зрение, които му помагат в доразработването на проекта - с тяхна помощ се преценява какъв да бъде дизайнът и как да се направи брайлът, т.е. дали да е пригоден за литература, математика, музика, дори химия, така че четецът да е максимално полезен за по-широк кръг от хора.

Екипът на новатора все още работи по прототипа на таблета. Очаква се той да е готов до месец и половина, за да се види как ще изглежда устройството. В момента всички в екипа работят на доброволни начала по идеята. Във финансов план все още нямат никаква подкрепа, но Атанас обяснява, че за финансиране ще мислят, след като регистрират два патента, за да си запазят правата върху таблета.

Той и помощниците му се надяват някоя от големите технологични компании в чужбина да прояви интерес към устройството, тъй като по света има десетки милиони незрящи хора.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини