Съветът на Европа с наръчник за човешките права в интернет

  • 17 април 2014 17:47

  • 915
  • 0
Съветът на Европа с наръчник за човешките права в интернет
©

Съветът на Европа днес създаде наръчник за интернет потребители, с цел да им помогне да разберат по-добре човешките си права онлайн и какво могат да направят, когато тези права са застрашени, съобщи пресцентърът на Съвета на Европа.

Създаването на наръчника е отговор на необходимостта да се даде възможност на потребителите да упражняват човешките си права онлайн. Обикновено техните права са изброени в условията за ползване на услугите на интернет компаниите. Тези дълги правни договори обаче рядко се четат, а още по-рядко се разбират.

Наръчникът се фокусира върху човешките права, на които интернет оказва най-голямо влияние: достъпът до информация, защитата от дискриминация, свободата на изразяване, на събиране, сдружаване и участие в обществения живот, на защита на личния живот и личните данни, правото на образование, защитата на децата и младежите и правото на ефективна защита при нарушения на човешките права.

Приет от Комитета на министрите, представляващ 47-те страни-членки на Съвета на Европа, наръчникът се основава на правата и свободите, съдържащи се в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, по начина по който се интерпретира от Европейския съд по правата на човека, както и на други конвенции и правни текстове на Съвета на Европа.

Приветствайки приемането на наръчника, генералният секретар Турбьорн Ягланд заяви, цитиран от БТА: "Правителствата, частните компании и други актьори имат право да зачитат човешките права офлайн и онлайн. Ние ще работим с тях за прилагането на наръчника и за да гарантираме, че интернет потребителите ще имат достъп до ефективна защита, когато смятат, че правата им са били ограничени или нарушени".

Наръчникът беше разработен с широки многосекторни консултации с правителства, частни компании, особено компании за телекомуникации и онлайн услуги, организации на гражданското общество и представители на техническата общност и научните среди.

Последвайте канала на

915 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини